Manchester Citysta uuden Valioliiga-kauden mestari

Yleinen

Manchester Citysta uuden Valioliiga-kauden mestari

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
@JussiLeppalahti
JULKAISTU 11.8.2017

Manchester Cityn viime kausi oli Pep Guardiolan ensimmäinen seuran peräsimessä. Se oli lopulta pettymys, minkä katalaanivalmentaja myönsi itsekin. Hän jopa sanoi, että Barcelonan kaltaisessa seurassa hän olisi saanut vastaavan kauden jälkeen potkut.
Mutta Cityn johtoportaan maltti tullaan tällä kaudella palkitsemaan. Guardiola on saanut rakentaa joukkueestaan haluamaansa koneistoa. Bacary Sagnan ja Gael Clichyn kaltaisia vanhoja ratsuja työnnettiin tylysti sivuun uuden materiaalin tieltä. Danilo, Kyle Walker, Bernardo Silva, Benjamin Mendy ja Ederson ovat erinomaisia hankintoja, ja täyttävät niitä ongelmakohtia, joita viime kaudella pelaajistossa oli.
Vaikka Cityn peli oli viime kaudella lupaavaa, on tällä kaudella näkyvissä uudenlainen, vieläkin organisoidumpi ja tiukempi vaihde. Guardiola on kesän aikana ryhmittänyt joukkueensa ajoittain vieläkin hyökkäävämmin, mitä häneltä koskaan on nähty. Esimerkiksi West Hamia vastaan City pelasi muodostelmassa 3-1-4-2. Heillä on siis peräti kuuden hyökkäävän pelaajan rintama, jotka ovat rakentelussa sijoittautuneina vastustajan linjojen väleihin ja ovat valmiina ryntäämään kohti vastustajan maalia. Kun City saa pallon kymppialueelle, se tulee Leroy Sanen, Sergio Agueron, Gabriel Jesusin ja Kevin de Bruynen johdolla brutaalilla tavalla terävin liikkein kohti maalintekoalueita.
Todennäköisesti Guardiola haluaa hyviä vastaiskujoukkueita vastaan keskikentän pohjalle yhden pelaajan kuitenkin lisää, jolloin muodostelma on 3-2-4-1 pallonhallinnan aikana. City saattaa myös pelata järjestelmällä 4-1-4-1, etenkin jos vastustajalla on vahva laitapeli.
Pelillisesti City oli viime kaudella lähellä, jopa erittäin lähellä. Se loi eniten selviä maalintekopaikkoja, mutta viimeisteli heikosti. Siksi Cityn on parannettava boksipelaamista molemmissa päissä. Hyökkäyspäässä sen on viimeisteltävä paremmin. Viime kaudella se hukkasi liikaa selviä maalintekopaikkoja – ja sitä myöten elintärkeitä pisteitä.
Tärkeä asia on myös oman boksin puolustaminen ja maalinesto. Guardiolan ajatusmaailmassa sekin lähtee toimivasta ja tasapainoisesta pallonhallinnasta, mutta itse puolustusteot on tehtävä paremmin kuin viime kaudella. Joulukuun puolenvälin ja tammikuun aikana City pelasi tuloksellisesti huonosti ja kun katsoo noina viikkoina Cityn vastustajien laukaisukarttoja, huomaa kuinka suuri osa laukauksista lähti ykkösmaalintekoalueelta. Cityn puolustuslinjan tiivistys-, sekä varmistustoimenpiteet eivät toimineet, ja vastustajat pääsivät Claudio Bravon nenän eteen viimeistelemään. Iso palanen on Vincent Kompany, jonka olisi parempi pysyä terveenä. City on silminnähden parempi puolustuspelijoukkue, kun belgialainen johtaa takalinjoja.
Jos City ottaa tarvittavat askeleet molempien päiden boksipelaamisessa, se jyrää mestaruuteen.