Manchester Cityn sulkeminen Mestarien liigasta on samalla kertaa suuren surun ja ilon päivä

JalkapalloMestarien liiga

Manchester Cityn sulkeminen Mestarien liigasta on samalla kertaa suuren surun ja ilon päivä

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.2.2020

Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n päätös sulkea Manchester City ulos Mestarien liigasta kahdeksi seuravaaksi kaudeksi on samalla kertaa suuren surun ja suuren ilon päivä.
Surulliseksi asian tekee kolme tekijää.
Ensimmäinen on se, että ylipäätään ollaan tällaisessa tilanteessa. Että yksi maailman tämän hetken valovoimaisimmista jalkapalloseuroista on – ainakin UEFA:n selvityksen mukaan – vääristellyt mainossopimustensa suuruutta eli suomeksi sanottuna valehdellut antaessaan selvityksen aiempiin syytöksiin jalkapallon reilun pelin taloudellisten säännösten rikkomisesta.
Toinen ja paljon vakavampi asia on se, että jalkapallossa liikkuu tällä hetkellä niin valtavat rahasummat, että tämä Manchester Cityn tapaus on vain jäävuoren huippu jalkapallon kulisseissa tapahtuvista väärinkäytöksistä. Kysymys ei ole vain valehtelusta tai paljon esillä olleesta korruptiosta, vaan raa’asta ammattirikollisuudesta ja sen pesiytymisestä jalkapalloon. Ongelma on tunnistettu jalkapallon sisällä niin suureksi, että sen ratkaisemiseen ei riitä jalkapalloviranomaisten tai yhden tai kahden maan poliisivoimat, vaan taistelussa jalkapalloon juurtunutta ammattirikollisuutta vastaan tarvitaan maailmanlaajuista yhteistyötä. Ja jos joku Suomessa siunailee asiaa, että onpa kauheaa, kannattaa katsoa historiaan ja kysyä, olemmeko me tässä asiassa joku puhtaan urheilun linnake vai koskevatko meitä samat ongelmat kuin koko maailmanlaajuista jalkapalloperhettä. Allianssin, Wilson Raj Perumalin, RoPSin ja Tampere Unitedin tapaukset eivät ole niin kaukaista historiaa.
Kolmas surullinen asia on se, että tällaisissa päätöksissä – olivatpa ne kuinka perusteltuja ja välttämättömiä tahansa – urheilu häviää aina. Jos UEFA:n päätös jää voimaan, sillä voi olla dramaattisia  seurauksia Manchester Citylle, varsinkin, jos Englannin jalkapalloviranomaiset rankaisevat myös Citya. Englannissa on väläytetty jopa sellaista mahdollisuutta, että City pudotettaisiin sarjaporrasta tai sarjaportaita alemmaksi. Ajatus saattaa kuulostaa rajulta, mutta kaikki muistavat Juventuksen pudottamisen Serie A:sta  2006. Englannissa Swindon juhli keväällä 1990 nousua pääsarjaan, mutta nousujuhlien jälkeen se pudotettiin laittomien pelaajapalkkioiden ja muiden väärinkäytösten seurauksena samantien kolmenneksi korkeimmalle sarjatasolle. Cityn pudottaminen Valioliigasta olisi kova päätös, mutta niin olivat myös Juventuksen ja Swindonin – ja Suomessa Tampere Unitedin – pudottamiset.
On turha mennä asioiden edelle, mutta jos UEFA:n  rangaistus jää voimaan ja päälle tulee lisää sanktioita, on paljon mahdollista ja jopa todennäköistä, että Cityn nykyinen joukkue hajoaa. Manageri Pep Guardiola on mitä ilmeisemmin epäillyt jo pitkään, että Cityn johdon vakuuttelut siitä, ettei seura ole tehnyt mitään väärää, eivät välttämättä ole vedenpitäviä. Guardiolan nykyinen sopimus kattaa vielä ensi kauden, mutta viime viikkojen uutisten valossa kenellekään ei olisi suuri yllätys, jos Guardiola siirtyisi kesällä Juventukseen tai johonkin toiseen eurooppalaisen suurseuraan. Myös varsinkin vanhempien pelaajien tulevaisuus Sergio Agüeron johdolla joutuu tämän päätöksen jälkeen vaakalaudalle.
Vaikka Manchester Cityn tapaukseen liittyy paljon surua ja synkkyyttä, siihen liittyy myös iloa. UEFA ja Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA ovat itsekin olleet osa jalkapallon mädännäisyyttä, mutta tämä päätös osoittaa, että jalkapalloviranomaisilla on aitoa halua puuttua ongelmiin.
Erityisen kovan ja kunnioitettavan päätöksestä tekee se, että UEFA iskee nyt sellaiseen kohtaan, että rangaistus oikeasti tuntuu. Jos Manchester Citylle olisi annettu vain pelkkä sakkorangaistus – kuten edellisellä kerralla -, se ei olisi todellisuudessa tuntunut missään. Toki City sai nytkin 30 miljoonan euron oheissakon, mutta se on vain kosmetiikkaa. Nyt sen sijaan – jos päätös ei muutu urheilun kansainvälisessaä vetoomusistuimessa CAS:ssa – Cityn koko toiminnan perusteet heiluvat ja saattavat murentua, ainakin joksikin aikaa.
Kaiken lisäksi UEFA uskaltaa tehdä myös itselleen kipeää. Mestarien liigasta on tullut sen taloudellinen ja toiminnallinen lippulaiva, ja Manchester Cityn sulkeminen kisasta kahdeksi vuodeksi jättää niin urheilullisesti kuin imagollisesti ikävän naarmun jalokiven kylkeen.
UEFA on tehnyt rohkean ja kovan ratkaisun, mikä on samalla selkeä viesti siitä, että väärinkäytöksiin myös puututaan. Toki nyt on muistettava, että kysymys on ”vain” Manchester Citysta. Vaikka City onkin upea jalkapallojoukkue, sen toimintaan liittyy paljon sellaisia tekijöitä, joita kaikki, myöskään jalkapalloviranomaiset, eivät ole katsoneet suopein silmin. Itse asiassa koko reilun pelin taloudellinen säännöstö tehtiin alun perin juuri Manchester Cityn ja Chelsean kaltaisten seurojen toimintamallien seurauksena, kun UEFA ja FIFA halusivat estää kehityksen, jossa jalkapalloseuroja rahoitetaan multirikkaiden kummisetien jalkapallon ulkopuolisilla rahoilla.
Siksi UEFA:n todellinen selkäranka mitataan vasta sitten, jos samanlaisia rangaistuksia pitäisi antaa Real Madridin tai Barcelonan kaltaisille ikonisille seuroille. En sano, etteikö UEFA voisi myös näitä seuroja rangaista, mutta jos formula ykkösissä on pitkä matka Ferrarin sulkemiseen ulos MM-sarjasta, niin pitkä se matka on myös Barcelonan ja varsinkin Real Madridin vastaavanlaiseen rankaisemiseen.
Nyt UEFA:a on kuitenkin onniteltava selkärankaisesta päätöksestä. Päätös voi toki edelleen muuttua, mutta oleellista on, että sitä ei muuta enää UEFA vaan CAS:n päätös. On hyvä muistaa, että CAS ei ota kantaa siihen, onko Manchester City huijannut UEFA:a ja vääristellyt kirjanpitoaan, vaan ainoastaan siihen, onko Cityn rankaiseminen ja rangaistus tehty säännösten ja pykälien mukaan.
Elmo on nyt irtonumeromyynnissä koko Suomessa. Katso tästä lähin Lehtipisteen myyntipiste, jossa Elmo on myynnissä.
Tai tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan!