Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Liverpool on Manchester Cityä edellä sarjataulukossa ja jalkapallojoukkueena

Liverpool on päässyt Pep Guardiolan pään sisälle. @ All Over Press

Tammikuun 3. päivä tänä vuonna oli viimeisin kerta, kun Valioliiga-ottelu on päättynyt Liverpoolin tappioon. Tästä huolimatta viime kausi päättyi kuitenkin Valioliigan puolella pettymykseen Jürgen Kloppin joukkueen ja miljoonien Liverpool kannattajien osalta.

Jos pysähtyy hetkeksi miettimään, että Liverpool on tammikuisen City tappion lisäksi hävinnyt liigapelin viimeksi toukokuussa 2018 (vierastappio Chelsealle), ja kotiottelun liigassa (1-2 tappio Crystal Palacelle) huhtikuussa 2017, niin herää väkisinkin ajatus, miten Liverpool ei ole voittanut Valioliigaa? Miksi Liverpoolin keväällä 30 vuotta täyttävä mestaruudeton putki yhä jatkuu? Kuka seisoo Liverpoolin 19. liigamestaruuden tiellä?

Vastaus on viimeisen kaksi vuotta ollut yksiselitteisesti Pep Guardiola ja hänen uskomattomalla tasolla operoiva Manchester City. Guardiolan City on lyönyt kahtena peräkkäisenä kautena Valioliigan sarjataulukolle ennätyksellisiä pistesaldoja. Kauden 2017-18 100 pistettä oli kautta aikojen piste-ennätys Englannin korkeimmalla sarjatasolla ja viime kauden 98 pistettä kiipesi heti toiselle sijalle. Kolmannelta sijalta tässä tilastossa löytyykin Liverpoolin viime kauden 97 pistettä, jolla sarjan mestaruus olisi lohjennut jokaisella kaudella, tietenkin lukuun ottamatta edellistä kahta.

Moni sallisi itseltään myönnytyksen, että juuri paremmin ei olisi voinut suoriutua, mutta se ei vain tällä kertaa riittänyt. Ehkä sortuisit jopa pienen määrän itsesääliä. Etsisit sympatiaa ja lohduttavia sanoja: “Olitte loistavia, mutta hävisitte yhdellä pisteellä historian parhaalle joukkueelle”. Mutta ei Jürgen Klopp, ei yksikään hänen alaisuudessaan toimiva henkilökunnan, tai pelaajiston jäsen, eikä myöskään valtaosa Liverpool kannattajista.

Liverpool päätti viime kauden Valioliiga-kauden toisena, kärsien siis ainoastaan yhden tappion sarjakauden aikana. Tällä kaudella Liverpool keikkuu 11 ottelun jälkeen sarjan kärkipaikalla mukavahkossa 6 pisteen johdossa. Se on voittanut otteluistaan kymmenen ja kärsinyt ainoan pistemenetyksen Cityn naapureille, ja kaupungin jalkapalloseuroista isoveli–asemassa olevalle Manchester Unitedille. Tähän väliin mahtui kuitenkin Liverpoolin toinen esiintyminen Mestarien liigan finaalissa viimeisen kahden kauden aikana. Tuo voittoon päättynyt historiallinen ilta Madridissa tarkoitti, että Jordan Henderson nosti Euroopan himotuimman pystin ilmaan ja kirjasi itsensä historiassa kuudenneksi näin tehneeksi Liverpool kapteeniksi. Jos Hendersonia vertaa esimerkiksi Cityssä tällä kaudella kapteenin nauhaa kantaneeseen David Silvaan, niin keskustelussa nousisi nopeasti esiin termejä kuten “täysi puujalka”, “ei osaa syöttää eteenpäin” ́, “yliarvostettu” ja käytännössä jokaisella maaottelutauolla kannattajat ympäri Englantia osaavat nimetä noin 22 parempaa englantilaista keskikenttäpelaajaa kuin Henderson.

Samalla Hendersonissa ruumiillistuu Kloppin Liverpool. Epätodennäköinen sankari. Loputon työnteko. Epäitsekkyys. Se, joka uskoi itseensä, ja omaan joukkueeseensa, silloin kuin kukaan muu ei uskonut. Toukokuussa Liverpool unohti välittömästi hävinneensä Valioliigan yhdellä pisteellä, ja siirsi katseena kohti Madridin iltaa ja Tottenhamin kaatoa. Itse ottelu oli muodollisuus, usko voittoon oli punaisten leirissä niin vahva, että Tottenham ei tuona iltana ollut kuin kunniallinen haastaja, mutta lopulta vain läsnäolomerkinnän Mestarien liigan finaalissa saavuttanut häviäjä.

Sama oli Liverpoolin kohtalo viime kauden Valioliigassa. Koko kauden mittainen suoritus oli mahtava ja tilastoissakin historiallisen kova, mutta lopuksi käteen jäi vain hopeaa, tiedostus omasta hyvästä suorituksesta ja sen riittämättömyydestä. Tyhjä tunne.

Tämän tyhjiön täyttämiseksi Liverpoolin on pidettävä Manchester City takanaan kauden loppuun saakka. Liverpool ei vahvistunut siirtomarkkinoilla kesän aikana, mutta sillä on paperilla hurja määrä laadukkaita pelaajia käytännössä jokaiselle pelipaikalle. Samaa voi tottakai sanoa Citystä, ja olisi suhteellisen perusteltua väittää, että Cityn pelaajisto pitää sisällään vielä rahtusen enemmän huippupelaajia.

Ja niin toki kuuluisikin, sillä pelaajistoon käytetyssä budjetissa seurat eivät operoi edes samalla postinumerolla, vaan Cityn osoite löytyy jostain Mannerheimintien suunnalta siinä missä Liverpool on joutunut etsimään toimitiloja jostain päin Poria.

Henderson on pisimpään Liverpoolia edustanut pelaaja nykyisessä joukkueessa, ja hän liittyi seuraan kesällä 2011. Kyseinen siirtoikkuna oli ensimmäinen, jolloin seuran nykyinen omistaja, bostonilainen Fenway Sports Group, sijoitti pelaajiston isolla kädellä. Reilu kahdeksan vuotta myöhemmin Liverpool on käyttänyt nettona (myyntien jälkeen) pelaajistoonsa 300 miljoonaa puntaa. Kesällä Cityn 11 vuoden palveluksen jälkeen jättänyt Vincent Kompany oli aikanaan Cityn omistajuuden napanneen Abu Dhabi Groupin ensimmäinen hankinta. Tuosta hetkestä on kulunut 11 vuotta ja joitakin kuukausia, sekä yli miljardi puntaa siirtosummissa.

Tämäkin luku oli seuran nettokäytöstä siirtomarkkinoilla, ja vaikka jätettäisiin tässä vertailussa huomioimatta vuodet ennen Hendersonin siirtoa Liverpooliin, olisi Cityn nettokulutus silti reilusti kaksinkertainen kilpailijaansa nähden. Englannin Valioliiga ei kuitenkaan kuulu niihin urheilusarjoihin, jossa mestaruus voitettaisiin yksinomaan ykkösten ja nollien johdosta. Manchester Cityn urheilullinen projekti Guardiolan filosofian johdolla on yksi historian vaikuttavimmista jalkapallojoukkueista, ja se ei olisi mahdollista ilman ensiluokkaista valmentajaa, taustahenkilöitä, ja ennen kaikkea ilman teknisesti, henkisesti ja fyysisesti poikkeuksellisen lahjakasta jalkapallojoukkuetta.

Kaikki joukkueet tulevat kuitenkin joskus syklinsä päätökseen ja ovat pakotettuja uudistumaan. Viime kaudella vielä kapteenin nauhaa kantanut Kompany jätti seuran kesällä, vuosia liigan eliittipelaajiin kuuluneet Sergio Aguero ja David Silva lähestyvät City-uransa loppua, ja City on ison haasteen edessä joutuessaan korvaamaan niin monta seuralegendaa lyhyen ajan sisään.

Kompanya ei korvattu uuden topparin muodossa, ja tällä hetkellä Guardiola saattaa tätä päätöstä katua joutuessaan valitsemaan Liverpoolin kohtaavan toppariparin kolmikosta John Stones, Nicolas Otamendi ja Fernandinho. Näistä jälkimmäinen olisi elintärkeä Cityn keskikentällä, sillä miehen korvaajaksi pitkässä juoksussa kaavailtu Rodri löytyy tässä ottelussa Cityn pitkältä loukkaantumislistalta. Edeltävät kaksi ovat edellisillä Anfieldin vierailuillaan esiintyneet kuin härät. Härät härkätaistelussa siis, sillä ärsyttävät punaiset vaatteet ovat pakottaneet parivaljakon ryntäilemään härän lailla, Liverpoolin hyökkääjien väistellessä silkkisesti Matadorin elkein.

Cityllä on siis loukkaantumishuolia, mutta syvempää tarkastellessa voi tehdä johtopäätöksen, että Liverpoolin joukkue on rakennettu pitkäjänteisemmin, ja Kloppin Liverpoolille on tällä hetkellä paremmat työkalut parantaa viime vuoden astronomisista standardeista.

Liverpoolin joukkueessa yli 30-vuotiaita on vain varamiehen roolissa operoivat James Milner ja Adam Lallana. Klopp on rakentanut joukkueen kokemuksen, yhtenäisyyden ja tinkimättömän työnteon ympärille. Tämä on helposti todettavissa, kun katsoo ketkä pelaajat ovat selvinneet saksalaisen matkassa aina alusta, Lokakuusta 2015, asti. Tämän porukan muodostavat juuri edellämainitut Henderson, Milner, Lallana, ja lisäksi kulttimaineeseen Merseysidella noussut Divock Origi. Kokenutta kaartia on täytetty monella fiksulla tutkan ulottumattomiin jääneellä hankinnalla, kuten Hullista siirtyneellä skottilaisella Andy Robertsonilla, siinä missä siirtosummaennätyksiä rikkoneilla vahvistuksilla, maalivahti Alissonin ja viime kaudella sarjan parhaaksi pelaajaksi valitun Virgil van Dijkin, hankinnoilla.

Oikea kysymys ei ole, kumpi näistä joukkueista on parempi jalkapallojoukkue juuri nyt, vaan kumpi pystyy olemaan sitä lähivuosien aikanaEnglannin kentillä. Kaksi edellistä mestaruutta häikäisevällä suoritustasolla napannut Manchester Cityn joukkueen keski-ikä on tällä hetkellä Liverpoolin kanssa tasoissa, mutta joukkueen avainpelaajat lähestyvät vääjäämättä uransa kuutamovuosia. Liverpoolilla vastaavasti olisi laittaa sunnuntaina otteluun avauskokoonpanollinen pelaajia, joilla on uransa parhaita vuosia vielä useampi jäljellä.

Cityn on paikattava ikääntyvät tähtipelaajansa täsmällisesti ja nopeasti. Guardiolakin tietää, tai ainakin näkee painajaisia, että Liverpool saattaa pian päättää lähes kolmen vuosikymmenen odotuksensa. Vanha ja viisas mies sanoi, että mestaruutta ei voiteta marraskuussa, mutta sen voi hävitä. Sunnuntain ottelun merkitys loppukauden kannalta on massiivinen. Jos City ottaa ensimmäisen vierasvoittonsa Anfieldilla 16 vuoteen, joukkue saa varmasti massiivisen määrän uskoa, ja ei yllättäisi ketään, jos City mukailisi viime kauden päättänyttä 14 ottelun voittoputkeaan.

Toisaalta ottelun päättyessä kotivoittoon voitaisiin todeta, että Liverpool on jo kaukana edellä hallitsevaa mestaria, niin pisteiden, kuin joukkueen tämän kautisen suoritustason, osalta. Ja saattaa olla, että Kloppon punaisesta hevimetallijalkapallonkiertuebussista ei siinä vaiheessa näy kuin perävalot.

Teksti: Rasmus Junila

Kirjoittaja on Laajasalon opiston opiskelija, joka on työharjoittelussa Elmossa. Hän  tekee suositttua Napit edellä -podcastia.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Liverpool on Manchester Cityä edellä sarjataulukossa ja jalkapallojoukkueena"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×