Liiga-kauden ylle laskeutui pelottava kysymys, kuinka kauan seurat kestävät

JääkiekkoLiiga

Liiga-kauden ylle laskeutui pelottava kysymys, kuinka kauan seurat kestävät

SM-liiga käynnistyi torstaina HPK:n ja Kärppien välisellä pelillä. Hämeenlinnassa lehtereillä oli vain 2000 katsojaa, kun kapasiteetti koronarajoituksineen on yli 3000.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.10.2020 | KUVAT All Over Press

Liiga palasi torstaina tositoimiin ensimmäisen kerran sitten maaliskuun, kun hallitseva Suomen mestari HPK ja Kärpät kohtasivat Hämeenlinnassa kauden avausottelussa. Kärpät vei ottelun nimiinsä 2–4-lukemin.

Elmo-lehden jääkiekkoasiantuntija Juuso Kokkonen, katsoit ottelun tarkalla silmällä. Miltä SM-liigakiekkoilu näytti yli puolen vuoden tauon jälkeen?

Rehellisesti, odotukset olivat korkeammalla pelillisesti. Torstaina ei nähty kovin hääviä jääkiekkoa. Kummankaan joukkueen pelaamisesta ei näkynyt selvää punaista lankaa, miten peliä on organisoitu ja mitä kautta pyritään hakemaan etu. En havainnut kovin korkeaa viisikkopelillistä vaatimustasoa tai pyrkimystä sellaiseen. Joitain toisteisia asioita oli, mutta ei mitään maata mullistavaa.

Kärpät erottui siinä, että se pystyi luomaan keskialueelle useammin etutilanteita kuin HPK omissa hyökkäyksissään. Se, että Kärpät ylitti keskialueen toisinaan vauhdikkaasti, oli osaltaan myös HPK:n heikkoutta. HPK kontrolloi heikosti isoja tiloja keskialueella ja puolustajien selustassa, mihin taitavat oululaiset iskivät. HPK:n puolustamisesta puuttui kategorinen kaksivaiheisuus.

HPK:n kiekollisessa pelissä syöttösuuntien, ajoitusten, rytmin ja kentän täytön osalta oli epäröintiä ja epäselvyyttä.

Tulee toki huomioida HPK:n kohdalta se, että koronakaranteeni seisautti joukkueen valmistautumisen kauden kynnyksellä. Tässä vaiheessa ei kannata uuden valmentajan Matti Tiilikaisen työn jäljestä tehdä vielä suuria johtopäätöksiä. Työtä on kuitenkin paljon, mikäli HPK aikoo pelin organisoinnilla hakea etua vastustajistaan.

Kärpät lienee jälleen suurin mestarisuosikki alkavalle kaudelle. Mitä huomioita teit oululaisten pelaamisesta kauden avauksessa?

Kärpillä on jalkeilla valtavan tasokas joukkue. Siihen potentiaaliin nähden ei pelissä ollut kauden avauksessa näkyvissä sellaisia elementtejä, että päävalmentaja Mikko Manner olisi pelillisesti maksimoimassa joukkueensa potentiaalia.

Manner on esiintynyt jälleen julkisuudessa kuin konsultti puhuen pehmeitä ja kauniita. Kärpät hakee etua virheitä sallivasta ilmapiiristään, mutta voi olla jälleen, että pelissä se antaa tasoitusta. Tai runkosarjan ajan tuo huoleton, joustava viisikkopeli huippupelaajien säestyksellä vielä riittää, mutta pudotuspeleissä ei.

Manner ei ole kovin tarkasti organisoinut joukkueensa peliä, vaikka siellä oli paljon hyviäkin asioita ja joitain toisteisia mekanismeja. Sanotaanko näin, että Kärpillä on potentiaalia pelata valtavan tasokasta jääkiekkoa viisikkona, mutta kauden avaus ei antanut viitteitä siitä, että merkittävää muutosta aiempaan olisi tapahtunut.

Täytyy toki antaa aikaa ja katsoa, miten Mannerin joukkueen peli kehittyy alkukaudella.

Avauspelissä nähtiin paljon mielenkiintoisia pelaajia, niin tuttuja Liiga-pelaajia, paluumuuttajia kuin lainapelaajia. Kenet nostaisit esiin tässä vaiheessa?

Jesse Puljujärven kohdalla lienee syytä jo todeta se, että Liiga-kaukalot ja Kärppien pelitapa eivät haasta nuorukaista etenkään tietyillä osa-alueilla. Mies on nähtävä rapakon takana.

Puljujärven vahvuudet ovat niin korkealla tasolla Liigassa, että hän tulee takomaan jälleen kovat tehot. Ison jään luisteluvoima, laukaus ja kiekon suojaaminen tuovat hänelle valtavaa etua hyökkäyspelissä. Kun ympärillä ovat Cody Kunyk ja Mika Pyörälä, Puljujärvellä on hyvä olla.

Ongelma on siinä, että Puljujärven heikkouksien kohdalla ympäristön asettama vaatimustaso ei ole kovin korkea. Mannerin alaisuudessa Puljujärvellä on ikään kuin lupa luistaa tietyistä ahtaan tilan pelitilanteista, kytätä ja varastaa. Hän ei joudu epämukavuusalueelleen.

Vaikka toki hän on päässyt pelaamaan alivoimaa ja on joukkueen varakapteeni, silti iso kuva on tämä.

Siksi Puljujärvi on nähtävä NHL:ssä sikäli, kun se jossain vaiheessa käynnistyy. Vasta silloin uskalletaan sanoa, miten hyvä Puljujärvi oikeasti on. Liigaan hän on huippupelaaja, se on selvää.

Hämeenlinnassa oli lehtereillä kauden avausottelussa 2006 katsojaa. Mitä ajatuksia yleisömäärä herättää?

Suoraan sanoen tilanne on huolestuttava. Erittäin huolestuttava.

HPK:n kapasiteetti koronarajoituksineen on hieman reilu 3000 katsojaa. On erittäin huolestuttavaa se, että kauden avausotteluun, ensimmäiseen Liiga-otteluun yli puoleen vuoteen, saadaan lehtereille vain kaksi kolmaosaa jo muutenkin taloudellisesta näkökulmasta rajamailla keikkuvasta maksimikapasiteetista.

Viime kaudella HPK:n yleisökeskiarvo oli lähes 4000. Eli kauden avauksessa tiputtiin puoleen. Lisäksi koronarajoitukset asettavat ottelutapahtumien järjestämiselle myös erityisvaatimuksia.

Yleisesti tilanne on uhkaava. Ensinnäkin ihmiset selvästi arastelevat sisätiloissa tapahtuvaa yleisötilaisuutta, kuten jääkiekko-ottelua. Syksyn uutiset jääkiekkojoukkueiden keskuudessa levinneistä koronatartunnoista eivät ole olleet kummoista markkinointia alkavalle kaudelle.

Toisekseen Suomenkin koronatilanne on ollut viime viikot pahenemaan päin. Asetetaanko yleisötilaisuuksille jälleen tiukempia rajoituksia? Paheneva epidemia ei ainakaan vähennä ihmisten pelkoa ja epäilyjä yleisötilaisuuksia kohtaan.

Kysymys on nyt siitä, miten seurat selviävät, jos yleisömäärät tippuvat noin puoleen viime kaudesta tai jopa siitä alle.

Joka tapauksessa: ei hyvältä näytä. Eivätkä Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltusen erikoiset kommentit kauden alla ainakaan vala toivoa.