Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Kyteekö Tottenhamissa sisäinen kriisi? – “Ainakin lausunnot ovat erikoisia”

Mauricio Pochettino on tehnyt kovaa jälkeä Tottenhamissa - ja antanut värikkäitä lausuntoja. @ All Over Press

Jos Valioliigassa valittaisiin erikoisimpia lausuntoja antava manageri, titteli menisi tällä hetkellä Tottenhamin managerille Mauricio Pochettinolle.

Pochettinon uusin kohu syntyi siitä, kun hän ilmoitti Real Madridia vastaan pelatun harjoitusottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, ettei hän ole millään tavoin vastuussa tai edes tietoinen Tottenhamin pelaajakaupoista ja sopimusneuvotteluista, koska niistä vastaavat muut henkilöt, lähinnä seuran puheenjohtaja Daniel Levy. Pochettino esitti jopa, että hänen tittelinsä pitäisi vaihtaa managerista päävalmentajaksi.

Edellisen kerran Pochettino kohahdutti lausunnoillaan, kun hän ilmoitti, että hän olisi todennäköisesti lopettanut Spursin managerina, mikäli seura olisi voittanut Mestarien liigan finaalin kesäkuun alussa.

Nyt lähtee – tilaa tästä Elmo 4 kk 35 euroa!

Vuosi sitten, juuri ennen siirtoikkunan avautumista, Pochettino kritisoi seuran pelaajapolitiikkaa ja sanoi, että jos Tottenhamin halutaan kehittyvän, sen on pakko vahvistaa joukkuetta tai muuten hän ei koe mielekkääksi jatkaa Spursissa. Pochettino teki kuitenkin paria viikkoa myöhemmin viiden vuoden jatkosopimuksen – mutta Tottenham ei hankkinut kesän 2018 ja tammikuun 2019 siirtoikkunan aikana yhtään pelaajaa.

Kysymys kuuluu, miten Pochettinon värikkäisiin lausuntoihin pitäisi suhtautua? Onko kysymys vain Pochettinon mediapelistä vai kertooko erikoiset ja poikkeukselliset lausunnot edes jossakin mittakaavassa siitä, ettei Pochettino ole oikeasti tyytyväinen siihen, miten asioita Tottenhamissa hoidetaan? Jos vastaus on se, että erikoiset lausunnot ovat oire Pochettinon tyytymättömyydestä, silloin asian kanssa kannattaa olla tarkkana: Pochettino on tehnyt Tottenhamissa erinomaista työtä ja viime vuosien nousujohteinen menestys kulminoituu ennen kaikkea argentiinalaismanageriin. Hänellä on ollut suuri rooli myös siinä, että lähes kaikki Tottenhamin tähtipelaajat ovat tehneet seuran kanssa pitkäaikaiset sopimukset, vaikka Spurs on kuudesta suuresta Valioliigan seurasta selvästi heikoin maksaja tähtipelaajilleen.

Se, että Pochettinoa jyrsisi jokin asia Tottenhamissa, ei olisi yllätys. Daniel Levyllä on kiistattomat ansionsa, mutta yhtä kiistatonta on se, että Levy on ollut erikoinen sählääjä, joka on omilla toimillaan samanaikaisesti sekä kehittänyt että tuhonnut Tottenhamia.

Levyn suurin kipukohta on ollut suhde managereihin. Hänellä ei ole ollut managereiden valinnassa minkäänlaista yhtenäistä linjaa – ei pelillisesti eikä seurakulttuurillisesti. Räikein esimerkki täysin sokeasta ja umpimielisestä valinnasta oli 0–0-jalkapallon apostolin Jaques Santinin palkkaaminen Glenn Hoddlen seuraajaksi 2004. Martin Jol teki Santinin jälkeen erinomaista työtä ja vei Tottenhamin yhden ripuliepidemian päähän Mestarien liigan paikasta – kunnes Levy ja urheilutoimenjohtaja Damien Comolli alkoivat pyyhkiä Jolilla lattiaa joukkueen rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. Juande Ramosin palkkaamisella Levy halusi tuoda uuden ja modernin kulttuuriin pukukoppiin, mutta kun pelaajat nousivat kapinaan, Ramos sai mennä. Harry Redknapp vei Spursin 2010-luvulla Mestarien liigaan ja juuri kun kaikki näytti tuloksellisesti hyvältä, Levy erotti yllättäen Redknappin ja palkkasi hänen tilalleen Andre Villas-Boasin, joka sai potkut puolitoista vuotta myöhemmin.

Pochettinon palkkaamisen jälkeen Levy on käyttäytynyt eri tavalla. Hän on ollut vähemmän julkisuudessa ja antanut Pochettinon ja joukkueen puhua. Sen seurauksena Tottenhamissa on ollut rauhallisin ja seesteisin ajanjakso sitten Bill Nicholsonin päivien 1960-luvulla.

Nyt tuo harmonia on kuitenkin alkanut rakoilla, ainakin Pochettinon julkisten lausuntojen perusteella. Jos tilanne on oikeasti se, ettei Pochettinolla ole juurikaan valtaa pelaajahankinnoissa – mitä sopii epäillä –, silloin uudella Tottenham Hotspur Stadiumilla tikittää aikapommi. Joku voisi kysyä, miksi ihmeessä, sillä Tottenhamille on juuri valmistunut uusia ja upea stadion, sillä on koossa vuosikymmeniin lahjakkain joukkue, joka pelasi kaksi kuukautta sitten Mestarien liigan finaalissa, ja tuota joukkuetta valmentaa yksi maailman arvostetuimmista valmentajista.

Tottenhamin entinen pelaaja Joe Kinnear vieraili 2000-luvun taitteessa Suomessa ja sanoi, että Englannissa on yksi seura, jota managerit inhoavat yli kaiken – ja se seura on Tottenham.

Ja miksi?

Siksi, että spursilainen seurajohtamiskulttuuri on tehty juuri sellaisista kaikkitietävistä ja kaikkivaltiaista johtajista, jollainen myös vuonna 2001 Tottenhamin puheenjohtajaksi noussut Levy on.

Siksi Tottenhamissa on kaikki mahdollista. Myös se, että seura ajaa itse itsensä kriisiin sisältäpäin. Itse asiassa se ei olisi historian valossa edes yllätys.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Kyteekö Tottenhamissa sisäinen kriisi? – “Ainakin lausunnot ovat erikoisia”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×