Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

KuPS hyökkää kuin Suomen mestari, mutta puolustaa kuin pronssimitalisti

KuPS selvitti Luis Murillon johdolla FC Vitebskin Europpa-liigassa.@ Juha Tamminen / All Over Press

FC Vitebski-taistosta Eurooppa-liigassa jatkoon mennyt KuPS jatkaa Veikkausliigan otteluitaan sunnuntaina IFK Mariehamnia vastaan.

KuPS on tällä hetkellä 26 pisteessä ja on vankalla tavalla yksi niistä joukkueista, jotka pelaavat tosissaan Veikkausliigan mestaruudesta. Tuloksellisesti KuPS on lähellä Veikkausliigan kärkeä, mutta myös pelillisesti se hätyyttelee sitä.

KuPS:n on hyvä joukkue. Sillä on ajatusta pelissään, ja etenkin hyökkäyspeli on tuottanut tällä kaudella erinomaista jälkeä. KuPS on tehnyt 25 maalia 15 ottelussa, mikä tarkoittaa, että se on tehnyt 1,67 maalia ottelua kohden. KuPS on Interin jälkeen sarjan kovin hyökkäyspelijoukkue.

Syy, miksei se ei nyt johda sarjaa, on puolustuspeli. KuPS on päästänyt 19 maalia, eli 1,27 maalia ottelua kohden. Se on mestaruudesta haaveilevalle joukkueelle liikaa. Suuntakaan ei ole oikeanlainen. KuPS on pitänyt vastustajansa nollilla viimeksi toukokuussa.

Sopivasti sen tämän viikonlopun vastus, IFK Mariehamn, iski kauden ensimmäisessä kohtaamisessa peräti kolme maalia KuPS:n rysään, mutta hävisi. KuPS voitti Ahvenanmaalla IFK Mariehamnin lukemin 4-3.

On mielenkiintoista, että KuPS:n oman maalin suojelussa tämä kausi ei ole poikkeus. Päävalmentaja Jani Honkavaaran aikakaudella KuPS on ollut muihin kärkijoukkueisiin verrattuna omassa päässä heikohko. Kaudella 2018 se päästi 37 maalia ja kaudella 2017 36 maalia. Molempina kausina KuPS on ollut neljästä parhaasta Veikkausliigan joukkueista eniten maaleja päästänyt joukkue.

Mutta mikä KuPS:n puolustuspelissä oikein mättää?

KuPS on päästänyt maalinsa sekä avoimesta pelistä että hämmentävän runsaasti myös erikoistilanteista. KuPS on puolustussuuntaan yksi Veikkausliigan heikoimmista erikoistilannejoukkueista.

Erikoistilannemaalien päästäminen on KuPS:n kannalta helpoin korjattava asia. On vain yksinkertaisesti paneuduttava parhaiden maalintekoalueiden suojeluun ja vastustajan parhaiden erikoistilannekohteiden kontrolloimiseen. Erikoistilanteiden harjoittelu on vain toistoista kiinni.

Avoimessa pelissä päästettävien maalien vähentämiseen tarvitaan avoimen pelin ymmärrystä ja monisävyisempiä toimenpiteitä.

KuPS:lla on omaa puolustuspeliään ajatellen kaksi haastetta. Ensimmäinen on se, että se pyrkii pystyessään pelaamaan vauhdikasta pystysuunnan jalkapalloa – se tekee tätä enemmän kuin muutamana viime kautena. Selitys lienee Honkavaaran vaihtuneessa valmennustiimissä.

Jos joukkue ei saa riittävästi pallonhallintaa, kuten se harvoin vauhdikkaassa pystysuunnan jalkapallossa saa, on korkealta prässääminen haasteellista. KuPS ei hallitse palloa yli 50 prosenttia tehokkaasta peliajasta ja se syöttää pallot omille vain 81 prosentin tarkkuudella. KuPS:n pallonhallintavaihe ei siis anna sille parhaita mahdollisia jalansijoja prässiä varten.

Pystysuunnan jalkapallo johtaa pitkässä juoksussa pelaajien välisten etäisyyksien kasvamiseen.

Silti KuPS pyrkii prässäämään vastustajaa ajoittain hyvinkin korkealta. Ja edellä mainittujen syiden takia sen prässi epäonnistuu FC Lahden jälkeen toiseksi useimmin koko sarjassa.

On myös huomattavaa, kuin KuPS:n keskikenttälinja pyrkii puolustamaan todella paljon eteenpäin. Pelaajat paineistavat vastustajia, vaikka oman selän takana olisi uhkaa. Eteenpäin puolustaminen, eli katkojen ja riistojen yrittäminen, on huono yhdistelmä sen kanssa, että ajoittain KuPS:n pelaajien väliset etäisyydet ovat liian suuret.

Kuten sanottu, KuPS on yksi Veikkausliigan vahvimmista joukkueista. Sillä on tällä kaudella erinomainen pelaajamateriaali. Valmennus on Honkavaaran johdolla tehnyt todella paljon oikeita asioita.

Mutta, jos se mielii voittaa Suomen mestaruuden, on sen pohdittava, miten se pystyisi vähentämään loppukautta kohti päästettyjen maalien määrää.

Toinen vaihtoehto on toki luoda itse vielä enemmän maalintekopaikkoja, laukauksia ja maaleja – eli satsata hyökkäyspeliin. Se on haastava tehtävä, sillä KuPS luo jo nyt todella paljon maalipaikkoja suhteessa omaan pallonhallinnan määräänsä ja hyökkäyskertoihinsa.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "KuPS hyökkää kuin Suomen mestari, mutta puolustaa kuin pronssimitalisti"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×