Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Kreikka-voitto näytti tien EM-kisoihin – vain yksi riskiratkaisu ja sekin onnistui 100-0

Suomi-Kreikka päättyi iloisiin tunnelmiin. Unelma on taas askeleen lähempänä. @ Mauri Ratilainen / All Over Press

Jussi Leppälahti vetää yhteen Suomi-Kreikka-ottelun johtopäätökset:

 

Jussi, upea voitto Kreikasta, mutta jos katsot tuloksen taakse, mitä näit ajatellen sunnuntain Italia-ottelua ja koko loppukarsintoja? Oliko jotain rohkaisevia tai huolestuttavia signaaleita?
Rohkaisevia asioita oli tietysti paljon. Esimerkiksi se, että Suomen ottelusuunnitelmassa ei ollut lainkaan populistista halua viihdyttää kotiyleisöä tai pelata määräänsä enempää tunteen kautta. Suomi halusi pitää pelin maaliodotteet pieninä ja kaikki tähtäsi siihen. Hyökkäyspeliä pelattiin defensiivisen kenttätasapainon kautta ja puolustuspelissä blokattiin vastustajan etenemistä huolehtimalla omasta selustasta. Pelin keskiössä oli taktinen valmistautuminen, pelikuri ja sitä kautta oikeanlainen henkinen lataus. Suomi oli taktisesti erinomainen.
Yksi hassu tilanne pelin aikana oli se Paulus Arajuuren 100-0-taklaus, jolla hän pysäytti Kreikan vastaiskun. Oikeasti se oli korkean riskin taklaus tilanteessa, jossa piti hidastaa ja ohjata. Onneksi osui palloon. Mutta tilanne kertoi siitä itseluottamuksen tasosta, jolla pelaajat pelaavat. Se juontuu hyvästä kollektiivisesta pelaamisesta, että välillä venytään vähän rajojen ulkopuolelle ja onnistutaan vaikeissakin ja riskialttiissa suorituksissa.
Kehittyminen karsintojen aikana on ollut huomattavaa. Nyt pelattiin sivurajatkin organisoidusti. Pieniä marginaaleja pienistä pelin paloista aletaan saamaan jatkuvasti omalle puolelle.
Suomen pelaajamateriaali on rajallinen, joten jokaisessa pelissä pitää venyä ihan maksimaaliseen suoritukseen. Italiaa vastaan asetelma on tietysti todella vaikea, kun vastassa on lohkon paras joukkue. Tässä ei nyt pidä asioiden lähteä lapasesta, vaan jatkaa vaan hyvää ja nöyrää suorittamista.
Mitkä ovat pelillisesti ne kriittiset tekijät, joihin Suomen mahdollinen pääsy EM-kisoihin kulminoituu?
Kysymys on siitä, pystyykö Suomi maksimoimaan potentiaalinsa puolustuspelissä ja pitämään sitä kautta pelien maaliodotteet pieninä. Silloin Teemu Pukin yksittäiset onnistumiset sekä Suomen liukkaat vastaiskut voivat tuoda täysiä pistepotteja. Kysymys on myös siitä, että Suomi on osunut oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Bosnia ja Hertsegovina ja Kreikka ovat kollektiivisesti heikossa tilassa. Ensimmäisellä jaksolla Kreikka oli Suomea vastaan esimerkiksi menetystensä jälkeen todella auki. Pitää toivoa, että alennustila jatkuu karsintojen loppuun asti.
Millaisena näet Italia-ottelun kuvan? Onko Suomella mahdollisuuksia?
On mahdollisuuksia, mutta en tiedä kuinka suuret ne mahdollisuudet ovat. Ehkä ne ovat jotain kymmenen prosentin luokkaa, vaikea sanoa tarkemmin. Suomen on yritettävä tarttua niihin mahdollisuuksiin ja toivottava, ettei Italia ole esimerkiksi viimeistelyssä parhaimmillaan.
Jos miettii ihan pelillisesti Italia-ottelua, niin Suomen on onnistuttava puolustuspelissään. Positiivisissa tilanteenvaihdoissa tarvitaan nopeita jalkoja, jotka liikkuvat pelattavaksi. Kyllä siitä sellainen klassinen puolustustaistelu tulee, mutta Suomi on näyttänyt, että se osaa sietää sellaista asetelmaa. Vastakkain on kaksi lohkon parasta joukkuetta, jo se on hieno fakta jota voi nyt fiilistellä.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Kreikka-voitto näytti tien EM-kisoihin – vain yksi riskiratkaisu ja sekin onnistui 100-0"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×