Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Kreikan pelitavassa iso riskitekijä, joka avaa Pukille portit juosta läpi ja iskeä

Teemu Pukilla on iskun paikka Kreikka-ottelussa. @ All Over Press
Jussi Leppälahti avaa Kreikka-ottelun asetelmat:
Jussi, kirjoitat uusimmassa Elmossa, että Suomi repii itsestään irti tällä hetkellä oman maksimaalisen potentiaalinsa. Miten Markku Kanerva on saanut tämän aikaiseksi?
Tärkeät pelaajat ovat olleet korkealla suorituskyvyllä nyt liikkeellä. Lukas Hradecky, Tim Sparv, Glen Kamara ja Teemu Pukki ovat olleet vapaita loukkaantumisista ja saaneet paljon peliaikaa. Tämä on luonut hyvän selkärangan tälle joukkueelle. Ei ole tarvinnut jännittää, onko se ja se pelaaja mukana vai ei. On vain treenattu, huolehdittu leireillä oikeanlaisesta kuormituksesta, valmistauduttu hyvin ja pelattu.
Kanerva on osannut myös rauhoittaa tilanteen joukkueen ympärillä. On ollut oikea ratkaisu katsoa niitä kortteja, joita on käytettävissä, eikä itkeä maajoukkueesta lopettaneiden perään. Kanerva on osannut lähettää sanoillaan ja teoillaan oikeita viestejä. Ilmapiiri on tiivis ja yhtenäinen. Vain niin suomalainen pallopelijoukkue voi pärjätä kansainvälisessä kilpailussa. Ei yksilöiden kautta, ei valmentajien kautta, ei persoonien kautta. Vain kollektiivina. Tämä Huuhkaja-porukka on todella tiivis kollektiivi.
Painotetaan vielä: jalkapallo on joukkuepeli. Suomen on oltava toiminnassaan kentällä ja sen ulkopuolella nimenomaan joukkue. Nyt se on sitä.
Pelitapa on selvä. Kaikki ovat samalla sivulla siitä, miten pelataan missäkin tilanteessa. Se on tärkeintä. Tietysti Suomi on saanut Pukilta pientä ekstraa, kun sitä on tarvittu, mutta kaiken taustalla on selvä ajatus pelaamisesta. Suomen tiimi, videomies Henri Lehdon avulla, on toiminut hyvin myös otteluiden aikana. On ollut havaittavissa hyvin täsmällistä ottelukohtaista tekemistä. On esimerkiksi viety tiettyjä vastustajia vastaan palloja tietyille alueille. Tai reagoitu vastustajan asettamiin ansoihin hyvin nopeasti.
Kirjoituksista on saanut sellaisen kuvan, että arvostat Kanervaa mutta et silti pidä aivan huippuvalmentajana etkä edes välttämättä Suomen parhaana jalkapallovalmentajana. Miten maajoukkue voinut menestyä hänen opeillaan? 
Korjataan yksi asia: jos voitat pelejä, olet huippuvalmentaja. Minulle merkitsee yleisellä tasolla valmentamisessa ainoastaan voittaminen. Ei se, että pystyy luomaan itsensä ympärille ”modernin”, ”humaanin”, ”keskustelevan” tai ”teknistaktisesti taitavan” imagon. Itseasiassa olen hyvin allerginen tällaiselle ”se ja se valmentaja on modernin koulukunnan valmentaja”-höpinälle. Mikä on modernia? Sekö että pistää peleissä pystyyn pienpelit, opettaa kyselemällä ja sitten häviää viikonloppuna pelin?
Tässä tulee mieleen kolme asiaa. Jotkut valmentajat ovat hyviä toisessa ja jotkut toisessa paikassa. Metodi ja voittaminen tarvitsee kulttuurisen ja ympäristön sidonnaisuuden ympärille. Kanerva osaa olla Palloliiton mies sopivalla tavalla ja toimia näiden tämän sukupolven pelaajien kanssa. Hänhän vei aikoinaan nykyiset kolmekymppiset nuorten kisoihin, sitä ei pidä unohtaa.
Toinen asia on se, että hän on saanut toimia pitkällä jänteellä. Suomi on rakentanut joukkuettaan ja kehittänyt pikkuhiljaa peliään, kun vastustajat vaihtelevat valmentajia ja sekoilevat. Tässä on iso kilpailuetu Suomelle.
Kolmas asia on se, että mistä me tiedämme, ettei tästä Suomen joukkueesta voisi repiä vieläkin enemmän irti? Olen nähnyt Kanervan aikakaudelta muutamia harjoituksia ja uskallan sanoa, että metodia ajatellen prosessissa saattaa vieläkin olla vähän ilmaa, jota voisi ottaa pois. Toki, nyt pitää jättää metodihöpinät pois ja nauttia, kun Suomella on prosessi, joka pystyy voittamaan pelejä.
Vastassa torstaina Kreikka ja tuntuu, että koko Suomi uskoo Huuhkajien voittoon. Tuleeko Leppälahden tehtaalta varoittavia sanoja? 
Tulee. Suomen pitää ensimmäisten viiden minuutin aikana selvittää Kreikan pelaamisen koodi, muuten pelin virran kontrollointi vaikeutuu. Se on ensimmäinen asia. Kreikan uusi päävalmentaja John van’t Schip on käyttänyt urallaan esimerkiksi 4-3-3-, ja 4-2-2-2-muotoja. Suomen pitää tehdä hyvä arvaus, ja sitten reagoida taitavasti.
Toinen asia on se, että Kreikalla on hyvät pelaajat. Suomen pitää taas pelata joukkuepelaamisen ylärekisterissä, vähempi ei riitä. Isojen alueiden numeraaliset tasatilanteet tai isojen alueiden laadulliset tasatilanteetkin ovat vaarallisia. Suomen on oltava positionaalisesti ylivertainen ja pidettävä tuet kunnossa. Tämä on tähän saakka onnistunut, ja jälleen pitäisi 90 minuutin ajan onnistua.
Toki, Suomella on Pukki juoksemassa vastaiskuissa läpi, joten kyllä siellä Kreikan pelaajillakin on löröä housuissa. Haluan toivottaa heille onnea heidän valitsemallaan tiellä, mikäli he yrittävät paineistaa Suomen pallollista pelaajaa ja pitää puolustuslinjaa transitioissa korkealla. Silloin Pukki kyllä juoksee läpi.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Kreikan pelitavassa iso riskitekijä, joka avaa Pukille portit juosta läpi ja iskeä"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×