Kouvolalle raju takaisku välierien aattona – tähtipelaaja joutumassa leikkauspöydälle

Yleinen

Kouvolalle raju takaisku välierien aattona – tähtipelaaja joutumassa leikkauspöydälle

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 26.8.2019

Kouvolan Pallonlyöjät joutuu lähtemään välieräsarjaan Sotkamon Jymyä vastaan ilman Toni Laaksoa. Laakso loukkaantui viime viikolla pelatussa puolivälieräsarjan toisessa ottelussa Seinäjoen JymyJusseja vastaan. Elmon tietojen mukaan Laaksolla on välilevyn pullistuma, eikä hän pelaa enää tänä syksynä. Kouvolassa ollaan huolissaan jopa koko Laakson uran jatkosta, sillä edessä on todennäköisesti vaativa selkäleikkaus.
Laakson kaltaisen kokeneen pelaajan menettäminen juuri tässä kohtaa kautta on aina raju takaisku. Kouvolan onneksi Laakson poissaolo pystytään kuitenkin paikkamaan kohtalaisella tavalla.
Ulkona hänen paikkansa ottaa Iiro Nokkala, joka on käytännössä Laakson tasoinen ulkopelaaja. Kipeimmin Laakson poissaolo iskee ulkopelissä pompusta tappamiseen. Laaksolla on kova käsi ja hän on ollut erinomainen tappamaan suoraan pompusta. JymyJussit haistoi kolmannessa puolivälieräottelussa sen, ettei Kouvolalla ole Laakson veroista pompusta tappajaa ja pyrki käyttämään sitä hyväkseen. Kouvola kuitenkin voitti ottelun 2-0 ja eteni välieriin.
Sisällä Laakso on ollut Matti Latvalan ja Juho Hacklinin jälkeen joukkueen tärkein kotiuttaja. Laakso löi runkosarjassa 45 juoksua, mutta pelasi loukkaantumisen vuoksi kymmenen ottelua vähemmän kuin 68 juoksua lyönyt Latvala ja 60 juoksua lyönyt Hacklin. Näin Laakson ottelukohtainen lyötyjen juoksujen keskiarvo oli niukasti jopa parempi kuin Hacklinilla.
Kouvolan onneksi sillä on Latvalan ja Hacklinin lisäksi kaksi muutakin kohtalaista kotiuttajaa, Janne Kivipelto ja Sasu Toikka. Lisäksi Kouvola voi vahvan keskipalkin ja kolmen etenijäjokerin myötä aloittaa tilanteen melkein mistä tahansa. Notkeutta lisää se, että kaikki hyvät kotiuttajat, varsinkin Latvala, Hacklin ja Toikka, ovat myös erinomaisia tilanteidentekijöitä.
Vaikka Kouvola joutuukin välieriin ilman Laaksoa, sillä on edelleen saumat raivata tiensä loppuotteluun. Ottelusarjasta tulee ennakolta takatilannejuhlaa, sillä Kouvolan järkyttävän betonikentän lisäksi pomppu nousee hyvin myös Hiukasta.
Jos kaikki menisi suunnitellusti, ottelupari ratkeaisi juuri takatilannepelaamiseen. Siinä Sotkamo on vahvempi kahdesta syystä: sen kotiuttajat ovat kotiutustilanteissa rohkeampia ja ratkaisuhakuisimpia – ja mikä vielä tärkeämpää, Sotkamon ulkokenttä on takatilannepelaamisessa selvästi tiiviimpi kuin Kouvolalla. Vaihtotilanteissa Kouvolan ulkokenttä pysyy kyllä Jymyn tahdissa mukana, mutta takatilannepelaamisessa ei.
Kouvolan paras sauma perustuu siihen, pystyykö se horjuttamaan Jymyn kärkeä. Tiedot Sotkamosta kertovat, että Niilo Piiponniemi ja Joni Rytkönen ovat molemmat kamppailleet loukkaantumisten kanssa. Piiponniemellä on sitkeitä selkävaivoja, ja Rytkösellä ovat reistelleet selkä, pohkeet ja akillisjänteet.
Jos Kouvola ei saa Jymyn kärkeä kuriin, Jymy menee silloin loppuotteluun. Jos Jymy kärki alkaa yskiä, Kouvolan mahdollisuudet paranevat dramaattisesti ja otteluparista voi tulla arvaamaton. Kouvolan kannalta sen oman kärjen onnistumisen ei ole niin kriittistä, sillä se pystyy pelaamaan koko materiaalillaan ja aloittamaan tilanteiden tekemisen melkein mistä ja kenestä tahansa aiemmin mainittujen vahvan ja tilanteentekovoimaisen keskipalkin ja kolmen etenijäjokerin ansiosta. Jymylläkin on toki kakkoskärki, mutta vain paperilla.
Välierät alkavat tiistaina Vimpelin ja Joensuun välisellä ottelulla. Kouvola matkustaa Sotkamon vieraaksi keskiviikkona. Loppuotteluun pääsee kolmella voitolla.
Tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan – 3 kk 35 euroa!