Kouvola selätti Kiteen mörköoopperan, mutta sen puujalkarock ei riitä Joensuulle

Lauri Kivinen on kivikova pomputtaja, mutta myös nopea etenijä.

Pesäpallo

Kouvola selätti Kiteen mörköoopperan, mutta sen puujalkarock ei riitä Joensuulle

Joensuu on selvä suosikki Kouvolaa vastaan miesten Superpesiksen toisessa välierässä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 11.9.2020 | KUVAT Petri Saarelainen / All Over Press

Joensuu-Kouvola: Asetelma

Ottelupari on ennakolta selvä. Vaikka urheilussa voi tunnetusti tapahtua mitä tahansa, kysymys on lähinnä siitä, pystyykö Kouvola yllättämään Joensuun kotonaan. On vaikea nähdä, että Kouvola pääsisi juhlimaan Joensuussa.

Kouvolan kannalta kaikki tiivistyy siihen, miten hyvin sen kärki pystyy tekemään tilanteita. Kouvolassa kuivalla kelillä kärki toimii, mutta kuten ottelusarja Kiteetä vastaan osoitti, kun betoni vaihdetaan normaaliin hiekkatekonurmeen, kärki alkaa yskiä. Kouvolan kannalta oli myös hälyttävää, että Kitee sai joukkueiden kolmannessa puolivälieräottelussa horjutettua Kouvolan kärkeä myös Kouvolassa.

Joensuussa tilanne on toinen, sillä Mehtimäen kenttä on pehmeähkö ja pomppua on vaikea lyödä. Kouvolalla se tarkoittaa sitä, että hurjaa pomppua lyövä Juho Hacklin saatetaan siirtää jopa ykköskärjestä pois.

Joensuun kannalta kentän pehmeydellä ei ole väliä. Se pystyy tekemään leveällä rintamalla tilanteita kotonaan ja sillä on riveissään myös kolme äärimmäisen luokan pomputtajaa, Antti Hartikainen, Juha Puhtimäki ja Lauri Kivinen. Joensuu ei hätkähdä Kouvolassa pelaamista, mutta Kouvolassa tasoittaa punnuksia se, että Kouvolan tilanteidentekovoima paranee ratkaisevasti kotikentällä.

Lauantaina Kouvolan tilanteet Joensuussa ovat kortilla, sillä vastassa on Superin paras ulkokenttä. Jos sunnuntaina Kouvolassa on kuiva keli, tilanteita pitäisi silloin tulla molemmille joukkueille ja ottelu ratkaistaan takatilannepelaamisessa.

Kouvolalla on vahva ja kotiutusvoimainen keskipalkki ja vaikka lyöjäjokeri Jere Dahlström ei olekaan täydessä lyöntikunnossa, hän pystyy silti lyömään juoksuja hyvillä prosenteilla.

Joensuun lyöntivoima on erilaista: Puhtimäki ja lyöjäjokeri Aleksi Rautiainen ovat kovien paikkojen kotiuttajia ja ratkaisijoita, mutta myös Konsta Kettunen, Henri Litmanen, Lauri Kivinen ja jopa Mikko Kemppainen pystyvät kotiuttamaan. Muutenkin Joensuun laadukkaampi, leveämpi ja nopeampi materiaali niin sisällä kuin ulkona yhdistettynä Mikko Korhosen peluuttamiseen kääntävät vaa’an selvästi Joensuulle.

Joensuu-Kouvola: Arffmanin extra

Pesäpallossa puhutaan paljon pelaajien ja joukkueen nopeudesta sisäpelissä, mutta nopeus vaikuttaa myös ulkopeliin. Kouvolalla on hieman karrikoidusti sanottuna vain kahdet jalat, Tommi Mäentausta ja Matti Saukko. Se näkyy Kouvolan sisäpelissä, mutta se näkyy suoraan ja käänteisesti myös Kouvolan ulkopelissä.

Suoraan näkyminen tarkoittaa sitä, miten nopeasti ulkopelaajat liikkuvat ulkokentällä, mutta Kouvolan kannalta vieläkin kriittisempää on se, miten takatilanteissa torjutaan lyhyitä – näppejä ja pussinpohjia.  Kouvolan ulkokenttä joutuu takatilanteissa pelaamaan 2–3 metriä lähempänä kotipesää kuin Joensuun ulkokenttä, koska Joensuu voi huoletta pakittaa Mäentaustaa ja Saukkoa lukuun ottamatta ja se pystyy silti polttamaan Kouvolan etenijät myös lyhyistä. Kouvolan on sen sijaan pakko pelata lähes kaikkien Joensuun pelaajien kohdalla lähempänä JoMan hurjan etenemisvoiman vuoksi. Sen seurauksena linjan ja takakentän väli venyy suuremmaksi kuin Joensuulla, mikä antaa JoMalle ison edun takatilannepelaamisessa. Vanha pallopelien totuus, jonka mukaan aika on tilaa ja tila on aikaa pätee myös pesäpallossa.

 

 

ElmoElmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e – ja saat jo syyskuun Elmon postilaatikkoosi.

Voit myös ostaa uusimman Elmon digilehden irtonumeron Lehtiluukusta. Tilaajille digilehti kuuluu automaattisesti tilaushintaan.

Ja totta kai Elmo on myös irtonumeromyynnissä läpi Suomen!

 

Uusimmassa Elmossa mm.:

+ Jokereiden toiminnan todellinen logiikka

+ Veikkaus salasi pesäpallon ensimmäisen sopupeliskandaalin

+ Ketkä ovat oikeasti hölmöjä Valko-Venäjä kommenteissa?

+ Urheilukaupunki Kuopio

+ Jesperi Kotkaniemen ihme

+ Mikä mättää Mika Lehkosuolla?

+ Henri Aalto kertoo baletin rakastamisen vaikeudesta

Ja paljon, paljon muuta!