Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Kouvola ratkaisi voiton aseella, joka Sotkamolla olisi, mutta jota se ei ole koko kesänä käyttänyt

Anssi Lammila ja Kouvola ovat voiton päässä loppuottelusta. @ Juha Tamminen / All Over Press

Kouvolan Pallonlyöjät yllätti Sotkamon Jymyn miesten Superin kolmannessa välieräottelussa Hiukassa sunnuntaina lukemin 2-1 (4-6, 2-1, 2-1) ja siirtyi ottelusarjassa samalla 2-1-johtoon. Näin Kouvolalla on loppuottelupaikka katkolla tiistaina, kun joukkueet kohtaavat toisensa Kouvolassa.

Sunnuntain ottelu vahvisti kolmea asiaa – sen, kuinka kapealla materiaalilla Sotkamo pelaa sisäpeliä, ja kuinka sitkeä joukkue Kouvola on ja kuinka ihailtavasti se pelaa koko materiaalillaan.

Jos Kouvola olisi pelannut samanlaisella asenteella kuin Vimpeli välieräsarjassa Joensuuta vastaan, sen niska olisi taittunut jo ensimmäisellä jaksolla, kun Sotkamo karkasi 5-1-johtoon. Kouvola ei kuitenkaan antanut periksi. Se teki ensimmäisellä jaksolla vielä kolme juoksua ja pääsi hyvillä lämmöillä toiselle jaksolle, jonka Kouvola voitti tiukan väännön jälkeen 2-1. Supervuorossa Kouvola oli Sotkamon sisävuoron jälkeen tappiolla, mutta usko omaan tekemiseen ja sen hermo kestivät, ja Kopla käänsi Supervuoron kahdella upealla kotiutuksella itselleen.

Toinen asia, joka Kouvolan pelissä korostui sunnuntaina, oli koko materiaalilla pelaaminen. Kouvolan kärjellä ja sen pelätyillä pomputtajilla ei ollut paras päivänsä, mutta kakkoskärki nousi pimennosta ratkaisjan rooliin, varsinkin toisella jaksolla. Ensin Kouvola naarasi toisessa vuoroparissa jo toivottomalta näyttäneessä tilanteessa kahden jokerin, Roope Koskelaisen ja Matti Saukon sekä Iiro Nokkalan johdolla takatilanteen, jonka päätteeksi Nokkala löi Koskelaisen kotiin ja Kouvolan 1-0-johtoon. Toisen jakson 2-1-voittojuoksu syntyi myös hännän voimin, kun Valtteri Luoma kotiutti Matti Latvalan.

Kouvolan vahvuus oli käänteisesti Sotkamon heikkous. Jymyllä on huippukärki, mutta Jymy on pelannut koko kesän todellisuudessa sisäpeliä neljällä ensimmäisellä pelaajalla ja kahdella lyöjäjokerilla. Se on ollut pelinjohtaja Jani Komulaiselta kohtalokas arviointivirhe, kuten sunnuntai osoitti. Jos kärjellä ei jostain syystä peli toimi, Jymy on käytännössä aseeton – olkoonkin, että Markus Tuikka löi sunnuntaina yhden juoksun.

Sunnuntain epäonnistuja oli ykköskärki Niilo Piiponniemi, joka pääsi kahdeksella kentällemenoyrityksellään kehiin vain neljästi. Joni Rytkönen, Niko Korhonen ja kolme juoksu lyönyt Antti Korhonen pelasivat normaalilla tasollaan, mutta lopputuloksena oli silti se, että lyöjäjokerit Roope Korhonen ja Lauri Rönkkö jäivät vaille ruokaa. Korhonen pääsi yrittämään kotiuttamista kolmesti ja Rönkkö kahdesti. Molemmat löivät juoksun mieheen ja olisivat lyöneet varmasti enemmänkin, mikäli heillä olisi tullut tilanteita. Vaikka Korhonen ei olekaan ollutkaan Kouvola-sarjassa parhaassa terässään, hän on edelleen Sotkamon ylivoimaisesti tärkein ja kovin ratkaisija. Korhonen vaatii kuitenkin peliin sisään päästäkseen sen, että hän pääsee osallistumaan jatkuvasti, joko kotiuttamaan tai purkamaan tiukassa paikassa kakkosvaihtoa.

Sotkamon sunnuntai ei ollut sysimusta. Varsinkin ensimmäisellä jaksolla ottelussa nosti päätään sotkamolainen taktisuus ja ennakkosuunnittelu. Ensimmäisen jakson kuudesta juoksusta kaksi tuli harhaheitoilla, mutta loput neljä etukäteen tarkkaan katsotuista paikoista Kouvolan etukentästä ja polttolinjasta. Linjan ylittäviä lyöntejä ja tuttuja kumurakotiutuksia ei juurikaan nähty.

Otteluparin puntarit ovat nyt Kouvolalle. Suurin syy on toki se, että Kouvolalle riittää loppuottelupaikkaan enää yksi voitto. Toinen iso asia on se, että Kouvolan ulkokenttä on pysynyt yllättävän hyvin kasassa, vaikka Koplan ulkokenttä ei ollutkaan sunnuntaina terävimmillään. Kouvola on nyt hurmos päällä ja itseluottamus kahden peräkkäisen voiton jälkeen tapissaan. Kaiken lisäksi Kouvola tietää, että se on kotikentällään vaikeasti voitettava.

Mutta Sotkamo on kuitenkin Sotkamo, jota ei koskaan voi aliarvioida. Sen potentiaali riittää edelleen voittoon Kouvolassa ja sen jälkeen Hiukassa, mutta juuri nyt Kouvola on askeleen lähempänä finaalia kuin Kainuun punakone.

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Kouvola ratkaisi voiton aseella, joka Sotkamolla olisi, mutta jota se ei ole koko kesänä käyttänyt"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×