Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Kivikova analyysi – tällainen on Toni Koskelan HJK

@ Matti Raivio / All Over Press

Toni Koskela on nyt valmentanut HJK:n peräsimessä viiden ottelun verran. HJK on voittanut otteluista kolme, pelannut yhden tasan ja hävinnyt yhden. Startti on ollut tuloksellisesti siis kohtalainen, mutta mitä peli on kertonut siitä, miten Koskela haluaa HJK:n pelaavan?

Ensinnäkin on mainittava se, että Koskelan valmentamat pelin periaatteet ovat hyvin pitkälle yhtäläiset Mika Lehkosuon pelin periaatteiden kanssa. Koskela haluaa Lehkosuon tavoin, että kentällä luodaan tietyille osa-alueille etutilanteita, joita hyödyntämällä luodaan maalipaikkoja.

Aivan kuten Lehkosuo, Koskela haluaa pelaajia leveyteen, sisäkaistoille ja keskikaistalle, jotta eteneminen viidellä eri kaistalla on mahdollista. HJK:n maalipaikkojen luomisen keinot ovat Koskelan alaisuudessa samanlaisia kuin Lehkosuonkin – joukkue käyttää edelleen ohituksia, syöttökombinaatioita sekä diagonaalisia läpisyöttöjä.

On kuitenkin selvää, että valmentajien käyttämät retoriset keinot ovat etutilanteita opettaessa erilaisia, joten myös lopputuote, eli peli, näyttää hieman erilaiselta.

Koskelan haasteena on prosessin alussa ollut se, että HJK uhkaisi pelinrakentelussaan tarpeeksi eteenpäin, muttei sähläisi liikaa pystysuunnassa. Tämä sama haaste oli Lehkosuolla. Lehkosuo lähestyi haastetta muovaamalla rakentelua ensin hitaaksi, ja sitten nopeuttamalla sitä askel askeleelta ja kontrollin kautta. Muutos, jonka Koskela on tuonut joukkueeseen, on se, että hän on lähestynyt haastetta eri suunnasta. Hän on ilmiselvästi halunnut nostaa ensin rakentelun etenemisen nopeutta, ja sitten hidastaa peliä konsepti kerrallaan.

Toisin sanoen Koskela on ensin halunnut iskostaa pelaajille, että HJK haluaa poikkeuksetta edetä senkin uhalla, että pallo menetetään tyhmästi. Sen jälkeen on pikkuhiljaa alettu tunnistamaan tilanteita, joissa se on järkevää ja joissa ei.

Koskela on tuonut pelinrakentelun opetusprosessin lisäksi peliin kaksi muutakin konkreettista muutosta. Ensimmäinen näistä liittyy puolustuspelaamiseen. Alkukaudella HJK paineisti vastustajaa vaihtelevissa muodoissa. Esimerkiksi FC Lahti-tappiossa HJK pelasi 3-4-3-järjestelmällä, ja puolusti niin, että kentällä oli joka puolella mies vastaan mies- asetelmia. HJK:n puolustamisessa oli ajoittain ongelmia muutamien perusasioiden, kuten tiiviyden ja yhtenäisen prässilinjan pumppaamisen kanssa.

Koskela on yksinkertaistanut HJK:n puolustuspelaamista, jos tässä kohtaan nyt sallitaan tällainen kliseemäinen ilmaisu. Yksinkertaistaminen on tarkoittanut sitä, että muoto on ollut suhteellisen vakioidusti 4-4-2-muoto. Esimerkiksi viime ottelussa KuPS:ia vastaan kymppipaikalla pelannut Evans Mensah nosti Eetu Vertaisen vierelle ensimmäiseen prässilinjaan. Joka puolelle syntyy näin pelipareja, jolloin toiminnan periaatteet on aika helppo omaksua.

Toinen näistä on positiivinen tilanteenvaihto ja uhka eteenpäin. Koska HJK:n puolustuspelaaminen on konsepteiltaan simppelimpää ja helpompi kokonaisuus omaksua, myös positiivinen tilanteenvaihto suoraan eteenpäin kohti vastustajan maalia on toiminut räjähtävimmin. Evans Mensah, Lassi Lappalainen ja Riku Riski ovat saaneet itsestään siksi heti hieman enemmän irti.

Riku Riski onHJK:n joukkueelle erittäin tärkeä pelaaja. Yksi Koskelan hyvän aloituksen tekijä on ollut se, että Riski on kuntoutunut täyteen pelikuntoon. Hän on kuin tehty Koskelan laadukkaaseen perusfutikseen, jossa puolustetaan pareina, lähdetään vastaiskuihin hyviltä jalansijoilta ja rakennellaan peliä etujen kautta.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Kivikova analyysi – tällainen on Toni Koskelan HJK"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×