Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Kauden suuryllättäjä kasvamassa mitalijoukkueeksi – “Iso asia koko pesäpallolle”

Kalle-Tapio Huusko on ollut erinomainen hankinta Tahkolta. @ Juha Tamminen / All Over Press

Miesten Superpesiksessä on ollut tällä kaudella kaksi suurta positiivista yllättäjää ylitse muiden – Sotkamon Jymy ja uutta tulemista tekevä Hyvinkään Tahko. Varsinkin Hyvinkään vahvat esitykset ovat olleet iloinen yllätys. Joukkue on keikkunut koko kauden kärkikahinoissa mukana ja se on nytkin sarjassa neljäntenä, neljä pistettä viidentenä olevaa Joensuuta edellä.

Hyvinkäällä on takanaan myrskyisät vuodet, jotka päättyivät seuran edustusjoukkueen toiminnan uudelleen organisointiin kaksi vuotta sitten. Uusi seurajohto teki rohkean, joskin puolipakollisen liikkeen: se nuorensi joukkuetta ja nosti loistavasti menestyneitä seuran omia junioreita etulinjaan.

Viime kausi oli vielä tuskaisi, sillä Tahko jäi runkosarjassa 11:nneksi ja karsiutui pudotuspeleistä. Syksyllä joukkue menetti Joni Rytkösen Sotkamoon, mutta se teki siirtomarkkinoilla kolme erinomaista hankintaa. Superjokeri Juha Korhonen palasi Kouvolasta ja toi lisää hurjaa kotiutusvoimaa. Kalle-Tapio Huusko on pelannut erinomaisen kauden lukkarina ja kärkietenijä Teemu Rouhiaisen loistokautta kuvaa se, että hänet valittiin Itä–Länteen.

Neljäs hankinta oli myös mielenkiintoinen ja elintärkeä – Riku Rantanen. Rantanen on entinen huippulukkari, joka on kakkospelinjohtajana tuonut kovaa kokemusta ja näkemystä varsinkin Tahkon ulkopeliin. Rantasen suurin vaikutus on kuitenkin näkynyt henkisellä puolella. Monet syyttivät Matias Kauppista kuuluisassa Koskenkorva-ottelussa Juho Hakomäen hiillostamisesta, mutta näytelmän todellinen käärme oli teräväkielinen Rantanen.

Rantanen ei ole vain räksyttäjä. Tämän kesän Tahkon vahvasta henkisestä kantista kertoo se, että joukkue on pystynyt kääntämään kaikki tasaiset väännöt muita kuin kärkijoukkueita vastaan kolmen pisteen voitoiksi. Peliesitykset eivät ole heilahdelleet, vaan Tahko on pelannut tasaisesti taitojensa yläreunoilla – ja kun ottelut on pitänyt ratkaista, Tahko on sen tehnyt. Sen voitto- ja tappiosarake on tässä mielessä mielenkiintoinen: joukkueella 13 kierroksen jälkeen yhdeksän kolmen pisteen voittoa ja neljä sellaista tappiota, joista se ei ole naarannut pistettäkään. Tappiot ovat tulleet Sotkamolle, Vimpelille ja Kouvolalle. Ainoa suurten päänahka on Joensuun kaataminen.

Pelillisesti Tahko on tasavahva niin sisällä kuin ulkonakin. Rouhiainen on ollut loistokärki, joka on avannut pelin. Vaikka Tahkolla ei olekaan ylivoimaisia vaihtölyöjiä, se on saanut tehtyä riittävästi tilanteita kovalla kotiutusosastolle, Korhoselle, Huuskolle ja Teemu Nikkaselle. Ulkona Tahko on ollut myös tasainen. Se on antanut koko sarjassa kolmanneksi vähiten juoksuja, 68. Ulkopeli ei välttämättä ole kulminoitunut niinkään huippuhyviin yksilöihin, vaan enemmänkin hyvin rakennettuun ulkopelin konseptiin – jota toki Huusko on johtanut kypsällä tavalla lautasen äärellä.

Vaikka Hyvinkään alkukausi on ollut erinomainen, tässä on kuitenkin turha mennä asioiden edelle. Kun Joensuu saa pelinsä jengoilleen, se menee runkosarjassa vielä Hyvinkään ohi ja on syksyn ratkaisevilla hetkillä eri sarjan joukkue kuin Tahko. Hyvinkään kohtalona on todennäköisesti runkosarjan viides sija. Sen jatkomahdollisuudet riippuvat siitä, kenet se saa jatkossa vastaansa. Sotkamoa, Vimpeliä ja Joensuuta vastaan Tahkolla ei ole jakoa, mutta Kouvolan se voisi laittaa pudotuspeleissä ahtaalle – varsinkin, jos Kouvolan loukkaantumiset eivät ota helpottuakseen. Se on joka tapauksessa jo nyt selvää, että jos joku seura voi edes horjuttaa neljän suuren ylivoimaa, se on Hyvinkää.

Hyvinkään todellinen mittari ei ole kuitenkaan tämä kausi. Joukkue on nuori ja se on nousemassa kovaa vauhtia tulevaisuuden mitalijoukkueeksi. Hyvinkää saisi halutessaan houkuteltua eteläisen sijantinsa vuoksi koviakin vahvistuksia, mutta mitään suurta remonttia sen ei tarvitse tehdä. Pohjat ovat pelillisesti kunnossa ja kaikki käyrät näyttävät ylöspäin ja hyvä niin: Hyvinkään nousu taistelemaan mitaleista ja jopa Suomen mestaruudesta olisi voitto koko pesäpallolle.

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Kauden suuryllättäjä kasvamassa mitalijoukkueeksi – “Iso asia koko pesäpallolle”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×