Jyväskylän hurjalle hankkeelle vihreää, mutta matkassa on vielä monta mutkaa

Yksi Jyväskylässä asuvista pelaajista on Kouvolassa tällä kaudella pelaava lyöjähirmu Jere Dahlsröm.

Pesäpallo

Jyväskylän hurjalle hankkeelle vihreää, mutta matkassa on vielä monta mutkaa

Jyväskylä haluaa palata takaisin miesten Superin kartalle.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 29.5.2020 | KUVAT All Over Press

Jyväskylään ollaan perustamassa uutta pesäpalloseuraa, jonka tavoitteena on pelata miesten Superissa nopeimmillaan jo kaudella 2022. Hankkeen taustalla on tunnettuja jyväskyläläisiä pesäpalloihmisiä Timo RautiaisenJukka Karttusen ja Kimmo Hannulajohdolla.

Yksi keskeinen ponnin seuran perustamiselle on se, että Jyväskylässä asuu ja opiskelee lukuisia Superin tasoisia pesäpalloilijoita. Tällaisia pelaajia ovat muun muassa Kiteen kanssa juuri sopimuksensa purkanut Ville Kotro, Hyvinkäällä tällä kaudella pelaava Jere Vikström ja Kouvolan superjokeri Jere Dahlström. Uusi seura on tarkoitus rakentaa tällaisten pelaajien ympärille.

Ajatus uudesta miesten Superin seurasta Jyväskylään on ajatuksena erinomainen. Jyväskylä on perinteinen pesäpallopaikkakunta, jossa tehdään tälläkin hetkellä laajaa ja erinomaista juniorityötä. Kaupungissa on yli 140 000 asukasta ja sitä ympäröi elinvoimainen Keski-Suomen alue, jossa on myös vahvat pesäpalloperinteet. Kaiken lisäksi Jyväskylä on yliopisto- ja opiskelukaupunki, minkä vuoksi sen vetovoima myös urheilijoiden keskuudessa on merkittävä.

Jos hanke saadaan läpi ja toimimaan, on helppo nähdä, että onnistuessaan Jyväskylään voitaisiin saada hyvinkin nopeasti heittämällä Superin tasoinen joukkue. Hankkeen puuhamiesten mukaan tavoitteena on pelata Ykköspesistä jo ensi kaudella, mutta todellinen tavoite on pelata Superia jo kesällä 2022. Siihen on joukkueen materiaalin puolesta kaikki mahdollisuudet – varsinkin nyt, kun koronakriisi on pudottanut pelaajapalkkioita radikaalisti. On selvää, että menee vielä monta vuotta, ennenkuin pesäpallossa päästään samanlaisiin korvauksiin kuin ennen koronakriisiä. Tämä murros antaa avaa hyvän sauman juuri Jyväskylän kaltaisille hankkeille.

Vaikka hankkeelle pitää näyttää isoa vihreää, sen tiellä on vielä monta mutkaa.

Ensimmäinen on se, että seuralle pitäisi järjestää ensi kaudeksi paikka Ykköspesiksestä. Yksi suunnitelma on ollut se, että uusi seura saisi Laukaan Urheilijoiden paikan, mutta Laukaalla asiasta ei innostuta. Muutenkin keskisuomalaisissa pesäpallopiireissä ollaan ehdottomia sen suhteen, että hanketta on vietävä eteenpäin sääntöjen mukaan ilman mitään ohivetoja. Pesäpalloliitto on tietoinen Jyväskylän hankkeesta ja sieltäkin on näytetty hankkeelle lähtökohtaisesti vihreää. Olipa tapa mikä tahansa, on hyvä muistaa, että maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle ei noin vain marssita.
Toinen suuri kysymys on seuraorganisaatio ja sen osaaminen.

Pelkkä hyvä paikkakunta ei vielä takaa mitään, kuten Jyväskylässä on niin kivuliaasti vuosien aikana jouduttu havaitsemaan. Esimerkiksi Jyväskylän Kirin tarina miesten Superissa päättyi siihen, kun Superpesis Oy perui sen lisenssin syksyllä 2016 taloudellisten ongelmien vuoksi. Vuotta myöhemmin Kiri luopui vapaaehtoisesti Ykköspesis-paikastaan ja ajautui lopulta konkurssiin alkuvuodesta 2019. Kiri ehti pelata ennen konkurssia 63 kautta miesten pääsarjassa ja voittaa seitsemän Suomen mestaruutta. Uusi seura ei voi konkurssin vuoksi suoraan ottaa Jyväskylän Kirin nimeä, mutta tiettävästi seuralle on suunniteltu nimeä, jossa Kiri näkyisi muodossa tai toisessa.

Toinen haaste on olosuhteet. Vanha ja aikansa elänyt vanha Hippoksen pesäpallostadion oli määrä siirtää pois Hippoksen alueelta osana Hippo2020-hanketta, mutta rakennustöiden viivästymisen seurauksena Jyväskylän kaupunki päätti viime syksynä, että Kirittäret saa pelata kotiottelunsa Hippoksella ainakin vielä tällä kaudella. Uuden stadionin kohtalo on edelleen auki. Jyväskylän paluu takaisin miesten Superiin edellyttäisi sitä, että seuralla olisi käytössään kunnon olosuhteet.


Tilaa ”Rata auki! – suomalaisen urheilun 100 läpimurtoa” -kirja ja Elmo-lehti huippuedulliseen yhteishintaan tästä tai pelkkä kirja tästä!