José Mourinho on Tottenhamilta virhevalinta – tämä avioliitto päättyy kyynisiin ja kylmiin kyyneleihin

JalkapalloValioliiga

José Mourinho on Tottenhamilta virhevalinta – tämä avioliitto päättyy kyynisiin ja kylmiin kyyneleihin

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.11.2019 | KUVAT All Over Press

Tottenham jatkoi shokkiuutistensa sarjaa vahvistamalla keskiviikkona, että se on palkannut José Mourinhon tiistaina erotetun Mauricio Pochettinon seuraajaksi. Tämä vahvistaa sen, että Pochettino oli oikeasti päätetty erottaa jo aiemmin ja tuomio pantiin täytäntöön vasta kun Mourinho oli laittanut nimensä omaan sopimuspaperiin.
Mourinhon valinta Pocchettinon seuraajaksi kertoo paljon Tottenhamin puheenjohtajasta Daniel Levysta. Kukaan ei voi kiistää Mourinhon maagisia saavutuksia, mutta Tottenhamin ja Mourinhon kannalta avioliitossa on kaksi suurta kysymysmerkkiä.
Ensimmäinen niistä on se, mitä on mourinholainen jalkapallo ja miten se istuu tottenhamilaiseen identiteettiin?
Manchester Unitedissa Mourinho peluutti sellaista jalkapalloa, johon hän on aina uskonut. Käytännön tasolla se tarkoitti puolustusvoittoista ja usein jopa passiivasta jalkapalloa. Kun Mourinhon nimittämisen alkuhuuma oli mennyt, Old Traffordilla alettiin kysellä, haluammeko me oikeasti nähdä Manchester Unitedin pelaavan tällaista jalkapalloa. Ei haluttu.
Sama haaste Mourinholla on myös Tottenhamissa, jolla on aina ollut ja on edelleen samanlainen hyökkäävän ja näyttävän jalkapallon dna kuin Manchester Unitedilla. Kysymys ei ole vain kannattajien jalkapalloilullisista arvoista, vaan koko seuran arvoista aina puheenjohtaja Daniel Levya ja muuta johtokuntaa ja omistajaporrasta myöten.
56-vuotias portugalilaismanageri voi hyvinkin parantaa hetkellisesti Tottenhamin tuloksia ja nostaa sen jopa jälleen Mestarin liiga -paikoille, mutta jalkapallossa on kysymys muustakin kuin vain pelkistä tuloksista. Mourinhon jalkapallon puolustusvoittoisuus oli aikoinaan yksi tekijä varsinkin hänen ensimmäisissä potkuissaan Chelseasta ja hänen potkuissaan Manchester Uniteissa.
’Toki tulokset antavat paljon anteeksi, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Se pätee myös Tottenhamiin. Jos Mourinho toisi Tottenhamille liigamestaruuden lähes 60 vuoden odotuksen jälkeen, hän saisi paljon anteeksi – mutta entä jos Mourinho tuo vain hyviä sijoituksia ja b-luokan pokaaleita, kuten Manchester Unitedissa?
Silloin aletaan kysyä ja katsoa myös sitä, millaista jalkapalloa Tottenham pelaa.
Toinen kysymys on Mourinhon jalkapallon liittyvät syvemmät kysymysmerkit. On totta, että Mourinhon jalkapallo on ollut aikoinaan äärivoittavaa jalkapalloa, mutta onko se sitä enää tänä päivänä – vai onko nykyjalkapallo ajanut kylmästi jo ohi Mourinhosta? Monien mielestä Manchester Unitedin pelaaminen osoitti, että on ajanut.
Yksi avainkysymys Mourinhon ja Tottenhamin avioliitossa on se, ketä hän tuo mukanaan Pohjois-Lontooseen. Mourinhon suuruus on perustunut aina hänen omien taitojensa lisäksi siihen, että hänellä on ollut tukenaan erinomainen valmennustiimi. Varsinkin Rui Farian merkitys on ollut Mourinholle korvaamaton.
Faria työskenteli Mourinhon oikeana kätenä 17 vuotta, kunnes päätti keskittyä omaan managerinuraansa toukokuussa 2018. Sattuma tai ei, Manchester Unitedin tulokset kääntyivät saman tien syöksykierteeseen ja reilua kuutta kuukautta myöhemmin Mourinhon potkuihin. Faria on nyt qatarilaisen Al-Dubhail SC:n manageri, ja hänen irtisaamisensa ei välttämättä ole helppoa.
Levy sai Mourinhon myötä Tottenhamin manageriksi huippukovan ja huippumielenkiintoisen nimen, mutta saiko hän myös ratkaisun, joka nostaa Tottenhamin menestykseen?
Varmasti parempaan kuin nykyinen 14:s sija Valioliigassa, mutta himoitsemaansa liigamestaruutta Mourinhon opeilla Tottenham tuskin koskaan voittaa.
On myös mielenkiintoista seurata, miten Mourinhon ja Levyn keskinäinen yhteistyö toimii. Ennusmerkit eivät tältäkään osin ole maailman lupaavimmat, varsinkin, kun uuden, yli miljardi euroa maksaneen stadionin rakentaminen rajoittaa Tottenhamin mahdollisuuksia siirtomarkkinoilla.
Siksi paljon todennäköisempää on, että Mourinhon tämäkin pesti päättyy ennemmin tai myöhemmin kylmiin ja kyynisiin kyyneleihin.