Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Johtavalta Kohos-tukijalta yllättävä tunnustus – “Huippuvireinen Sotkamo ei kaipaa Kohosta”

Jani Komulainen on rakentanut Jymylle toimivan pelisapluunan. @ Juha Tamminen

Nyt täytyy myöntää, että olin ennen kauden alkua skeptinen Sotkamon Jymyn suhteen. En pitänyt ollenkaan varmana, että Sotkamo selviytyisi edes neljän parhaan sakkiin, saati taistelisi Suomen mestaruudesta. Sotkamossa on kuitenkin tehty kevään ja alkukesän aikana loistavaa työtä ja Jymy näyttää täysin erilaiselta joukkueelta kuin talven hallipeleissä ja jopa kauden ensimmäisissä otteluissa. En sano vielä, että Sotkamo voittaisi syksyllä Suomen mestaruuden, mutta juuri nyt se on Superin kovakuntoisin joukkue, varsinkin sisällä.

Joku voisi luulla, että olen innostunut siksi, että Jymy voitti perjantaina sarjan kärkiottelussa Kouvolan vieraskentällä 2-1 (5-7, 3-1, 7-0). Niin voitti ja sen esitys oli vakuuttava, mutta ottelu oli paljon tasaisempi kuin supervuoron numerot antavat ymmärtää ja Kouvola oli itse asiassa hyvin lähellä kolmen pisteen voittoa, kunnes Sotkamo löi toisen jakson neljännen aloittavalla kaksi juoksua ja siirtyi 3-1 johtoon. Sitä ennen Kouvola oli ollut painostavampi joukkue myös toisella jaksolla ja sen johtojuoksu jäi muutaman täp-täp-tilanteen päähän.

Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä!

Se, mikä Sotkamossa erityisesti vakuuttaa, on sen sisäpeli. Pelinjohtaja Jani Komulainen on rakentanut äärimmäisen kovan ja toimivan kärjen, jossa kaikkien pelaajien roolit on kiveen hakattuja ja sovittu jo ennalta. Niilo Piiponniemi on ollut kärkenä erinomainen, mutta kauden ehdoton tapaus on ollut Joni Rytkönen kakkosena. Naurseskelin viime syksynä Rytkösen hankinnalle ja sille, että nyt pitää saada särmää viime kaudela jurottaneeseen joukkueeseen. Rytkönen on ollut loistava hankinta ja tuonut taiteellisen lyöntivalikoimansa ja luonteensa kautta uutta ilmettä Sotkamon sisäpeliin. Ilman muuta kauden osto tässä vaiheessa.

Toinen alkukauden ikoninen hahmo on ollut Antti Korhonen, joka löi Kouvolaa vastaan seitsemän juoksua. Korhosen valtava potentiaali on toki tiedetty, mutta viime kaudella hän ei selkeästi ollut vielä kotonaan Jymyn miehistössä siirryttyään viime kaudeksi Kainuun Oulusta. Nyt sen sijaan on ja Komulaiselle on annettava isot pisteet siitä, että hän on antanut Korhoselle sellaisen luottoluokituksen, että hän ottaa hänet lyömään aina ennen Roope Korhosta. Se on nostanut Korhosen itseluottamuksen tappiin.

Sotkamon peluutus sisällä on selkeä. Kärki tekee tilanteen ja sen jälkeen tulee kovat kotiuttajat, Antti Korhonen, Roope Korhonen ja toinen lyöjäjokeri Lauri Rönkkö. Kakkoskärki saa varmaa vastuuta kesän aikana heppoisempia joukkueita vastaan, mutta siitä ei päästä mihinkään, että Sotkamon materiaali on kapea ja herkkä haavoittumaan. Piiponniemi on ollut nyt hirmuvireessä, mutta hän on kärsinyt viime vuosina sitkeistä jalkavaivoista ja Sotkamossa pidetään varmasti sormia ristissä rystyset valkeina, että Piiponniemi pysyy terveenä. Hän on Sotkamon sisäpelin haavoittuvin palanen.

Sotkamon voima on perinteisesti ulkopelissä. Tämän kauden Sotkamon ei ole ulkona takavuosien huippujoukkueiden tasoa, mutta Sotkamo on valmis taistelemaan mitaleista ja jopa Suomen mestaruudesta ulkopelinsäkin puolesta.

Suurin mielenkiinto kohdistui ennen kautta Ville Väliahoon, joka korvasi lukkarina Toni Kohosen. Väliaho ei ole lukkarina Janne Kivipellon tai Juha Puhtimäen tasoa tai lähellekään sitä tasoa, mitä Kohonen oli valtansa vuosina. Mutta nyt on pakko tunnustaa, että Väliaho on ollut tällä kaudella parempi kuin Kohonen viime kaudella, eikä Sotkamo tässä mielessä kaipaa Kohosta. Menemättä siihen, miten Kohosta viime kaudella Jymyssä kohdeltiin ja miten tyylittömästi hänen lähtönsä hoidettiin, päätös Väliahon vaihtamisesta Kohoseen oli oikea. Jymyllä on tehty vuosia pelätty sukupolvenvaihdos lukkarin tontilla. Nyt se on tehty, eikä sen kanssa tarvitse enää pallotella.

Väliaho pelasi Kouvolaakin vastaan erinomaisen ottelun. Tässäkin kohtaa on annettava tunnustus Komulaiselle ja Jymyn taustavoimille, sillä Väliahoa ei ole jätetty yksin. Hänen kanssaan on käyty ennakolta selvästi mitä ja millaista syöttöä ketäkin vastustajaa vastaan kannattaa syöttää. Väliahon puolikorkea syöttö puri erittäin hyvin Kouvolan kumuramiehiin, vaikka Kouvola löikin toki ottelussa kahdeksan juoksua. Keli oli perjantaina niin kuiva ja loistava, että isoissa juoksumäärissä ei sinänsä ole ihmettelemistä.

Muutenkin Kouvolan ja Sotkamon ottelussa oli paljon positiivista. Se oli paras tähän mennessä pelattu Superin ottelun tällä kaudella – ja uusin todiste siitä, että Sotkamoa ei kannata haudata. Jymy on hypännyt Komulaisen johdolla erittäin ison vesiesteen yli ja tämän kauden Jymy on eri luokan joukkue kuin viime kauden monotoninen ja keskenään riitainen Jymy.

Olin pitkään epäileväinen myös Komulaisen suhteen, mutta hän on kehittynyt pelinjohtajana ja muuttanut jymyläisen pelaamisen kaavaan omaan suuntaansa. Jos kaikki Jymyn avainpelaajat – varsinkin Piiponniemi – pysyy terveenä, Komulaisen rakentama selkeä ja selväroolinen sapluuna toimii myös pehmeämmillä keleillä. Komulaisen haasteet alkavat sitten, jos Jymyn kapeaa materiaalia alkaa ravistella loukkaantumset. Nyt Jymyä ja Komulaista on kuitenkin pakko onnitella. Ovat tehneet taas kovan tempun Kainuussa.

Äänestä kauden suomalainen jääkiekkoilija 2018-2019 tästä!

 

 

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Johtavalta Kohos-tukijalta yllättävä tunnustus – “Huippuvireinen Sotkamo ei kaipaa Kohosta”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×