Joensuussa loistaa pesäpallokenttien suurin ja kimaltelevin kultaesiintymä

Yleinen

Joensuussa loistaa pesäpallokenttien suurin ja kimaltelevin kultaesiintymä

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 21.9.2019

Joensuun Maila varmisti seurahistoriansa toisen Suomen mestaruuden kaatamalla Sotkamon Jymyn neljännessä finaalissa 2-1 (0-2, 7-4, 3-1) Mehtimäellä lauantaina.
Finaali ratkesi supervuorossa Aleksi Rautiaisen vastustamattomaan läpilyöntiin kahden palon tilanteessa. Osa 1+2 juoksua tuoneen kunnarin kunniasta menee pelinjohtaja Juhani Lehtimäelle, joka huusi juuri ennen lyöntiä Rautiselle maagisen sanan ”kakkosrajaan”.
Rautiainen on pelannut loistavan kauden ja ollut varsinkin pudotuspeleissä hurjassa lyönnissä. Siksi Rautiaselle suo, että mestaruuden ratkaissut kunnari lähti hänen mailastaan.
Tässä yhteydessä ei voida kuitenkaan ohittaa kahden muun elintärkeän pelaajan, Tuomas Jussilan ja Juha Puhtimäen, roolia. Jussila on tällä hetkellä Superin ylivoimaisesti paras pelaaja ja hänen valintansa Vuoden pesäpalloilijaksi pitäisi olla itsestäänselvyys.
Puhtimäen rooli on kuitenkin yhtä elintärkeä Joensuun tämän ja viime vuoden mestaruuksissa. Hän oli Joensuun palapelissä se viimeinen kriittinen palanen – voittava lukkari –, joka nosti JoMan pronssijoukkueesta kaksinkertaiseksi Suomen mestariksi.
Puhtimäki pelasi lauantainakin loisto-ottelun lukkarina, minkä lisäksi hän oli toisella jaksolla se pelaaja, joka sytytti Joensuun ensimmäisen jakson kohmeesta. Puhtimäki löi ensin ensimmäisen vuoroparin tasoittavalla vastustamattoman lyönnin kakkospuolelle, kun Jymy johti pahaenteisesti 2-0. Myös toisessa vuoroparissa Puhtimäki avasi Joensuun karkelot kotiuttamalla Samuel Tirkkosen.
Joensuu oli alkukaudella vaikeuksissa, mutta se sai kauden edetessä tappovaihteen päälle ja oli lopulta täysin ylivoimainen mestari. Joensuun ylivoimaisuus perustuu kokeneeseen ja kovaan materiaaliin, jonka kruunaavat Jussilan, Puhtimäen, Rautiasen, Iiro Kuosan ja Juha Niemen kaltaiset yksittäiset loistavat pelaajat. Tähän ketjuun pitää lisätä vielä Lauri Kivisen, Konsta Kettusen, Henri Litmasen ja Mikko Kemppaisen kaltaisia, hieman suurten tähtien varjoon jääneitä pelaajia, jotka ovat hoitaneet omat ruutunsa erinomaisesti.
Toinen keskeinen menestystekijä on Joensuun ulkopelin edistyksellisyys. JoMa on kuuluisissa ulkopelikuvioissaan kolme vuotta kaikkia muita Superin joukkueita edellä. Sen ero kiinni kurominen on muille joukkueille iso haaste.
Myös pelinjohtaja Juhani Lehtimeälle on nostettava hattua. Hän oli alkukaudella hukassa, mikä oli yksi syy Joensuun tahmeaan alkukauteen. Kun JoMa päätti jo kesällä palkata ensi kauden pelinjohtajaksi Mikko Korhosen ja jatkaa Lehtimäellä kauden loppuun, se rauhoitti Lehtimäen ympärille velloneita paineita ja Lehtimäkeä itseään.
Vaikka Joensuu menettää Tuomas Jussilan, se saa ensi kaudeksi joukkueen, jolla se taistelee vuorenvarmasti Suomen mestaruudesta Mikko Korhosen johdolla. Myös JoMan pidemmän tähtäimen tulevaisuus on kovalla pohjalla, sillä oma juniorimylly on alkanut takoa pelaajia Superiin – ja takoo jatkossa entistä kovemmalla tahdilla.
Tässä kohtaa kuuluu hehkuttaa joukkuetta, mutta myös Joensuun seurajohto ansaitsee suuren kiitoksen. JoMasta on tullut pesäpalloilun uusi ja ylivoimainen lippulaivaseura, jonka toiminnasta ja strategiasta kannattaisi käydä hakemassa oppi kaikkien muiden seurojen.
Kysymys ei ole vain hyvän ja menestyvän joukkueen rakentamista, vaan JoMan koko toiminta on rakennettu uudenlaiselle ajattelu- ja toimintatavalle. Hyvä esimerkki tästä on Kerubi Stadionin rakentaminen säätiövetoisella mallilla ja rahoituksella.
Toinen iso ja merkittävä asia on joensuulainen pesäpalloyleisö. Katsojamäärät ovat yksi mittari, mutta pesäpallon kannalta vielä suurempi asia on se, millaisia ja minkä ikäisiä katsojia JoMan otteluissa käy. Katsojien ikärakenne on selvästi nuorempi kuin perinteisillä pesäpallopaikkakunnilla ja katsomossa on ilahduttavan paljon kokonaisia perheitä ja naisia.
Joensuusta on puhutta paljon, onko Joensuu pesäpallokaupunki vai ei.
Nyt se on.
Tilaa Elmo tästä superedulliseen hintaan 4 kk 35 e!