Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Joensuu loppuotteluun helpolla – Superin kovimmasta joukkueesta on tullut hengetön lammaslauma?

Vimpelin Vedon kausi päättyi toisena syksynä peräkkäin jo välierissä. @ Juha Tamminen / All Over Press

Joensuun Maila raivasi tiensä miesten Superin loppuotteluun kaatamalla kolmannen kerran peräkkäin Vimpelin kotiutuslyöntikisan jälkeen 2-1 (2-0, 3-5, 0-0, 1-2) Saarikentällä lauantaina.

Vaikka viimeinen ottelu oli numeroiden valossa tasainen, Joensuu oli ottelusarjassa eri sarjan joukkue kuin Vimpeli. Myös lauantaina se oli selvästi parempi joukkue koko ottelun kuvassa.

Joensuulle on pakko nostaa hattua. Sen peli oli pitkään tahmeaa, kunnes peli alkoi kulkea ja ulkopelin palaset loksahtivat paikalleen juuri ennen pudotuspelien alkamista.

Joensuun vahvuus on sen rautainen ulkopeli. Sotkamossa on aina pullisteltu ulkopelillä, mutta tämän hetken parhaasta ulkopelijoukkueesta ei tarvitse edes äänestää. Se on Joensuu.

Joensuun ulkopelin vahvuus perustuu yksinkertaiseen yhtälöön: sillä on asettaa ulkopelin tärkeimmille pelipaikoille Superin parhaat pelaajat ja muutenkin sen ulkopelimateriaali on takakenttää lukuun ottamatta Superin paras. Juha Puhtimäki on Janne Kivipellon kanssa sarjan paras lukkari, Iiro Kuosa on Superin paras etukenttäpelaaja ja Tuomas Jussila ei ole vain Superin paras ulkopelaaja, vaan hän on tällä hetkellä Superin ylivoimaisesti paras pelaaja. JoMan ulkopelistä pitää nostaa esille erityisesti myös Mikko Kemppainen. Hän pelaa ykkösvaihdossa kolmoskulmaa ja kakkosvaihdossa hän juoksee kentän toiselle puolelle. Kemppainen on erinomainen tappamaan pompusta ja kovista, ja hänellä on keskeinen rooli myös Joensuun ulkopelikuvioiden käynnistäjänä.

Sisällä Joensuulla on Jussilassa ja Puhtimäessä kaksi huippuluokan tilanteiden tekijää, ja heidän takaa tulevat huippuvireeseen kauden tärkeimmillä hetkillä päässeet lyöjäjokerit, Juha Niemi ja Aleksi Rautiainen. Lauantainakin kaksikko löi kaikki Joensuun viisi juoksua.

Joensuu lähtee nykykunnossaan ilman muuta suosikkina loppuotteluun tulipa sille vastaan Sotkamo tai Kouvola. Kouvolan betoni ja Hiukan kovuus muuttavat hieman pelien kuvaa Vimpeli-sarjaan verrattuna pomppupelin korostumisen vuoksi. Joensuun ulkopeli on kuitenkin niin tiivistä, että vaikka tilanteita syntyisikin herkemmin, sen takatilannepelaaminen on tällä hetkellä jäätävän hyvää. Ja jos ja kun Rautiainen ja Niemi lyövät jokaisessa jaksossa yhteensä sen kolme juoksua, Joensuu on finaalissa vaikeasti voitettava.

Vimpelillä on sen sijaan edessään isojen kysymysten pohtiminen, sillä se huikea näkymä, joka sillä vielä 2-3 vuotta sitten oli, on murskaantumassa palasiksi. Suurin ihmetyksen aihe on edelleen se, miten ihmeessä Vimpeli pelasi koko välieräsarjan yksittäisiä hetkiä lukuun ottamatta niin lammasmaisesti ja hengettömästi. Eikä kysymys ollut mistään kakkoskorin miesten epäonnistumisesta. Lauantai myös ykköskorin miehet sakkasivat varsinkin sisäpelissä Mikko Kanalasta ja Sami Haapakoskesta alkaen. Oikeastaan vain Janne Heimonen ja Severi Lassila ansaitsevat ottelusta puhtaat paperit – ja hekin ulkopelin ansiosta. Vimpelin ulkopeli oli lauantaina muutenkin erittäin hyvällä tasolla, mutta sen sisäpeli ei. Oli kuvaavaa, että joukkue sai tehtyä ensimmäisellä jaksolla vain kolme kolmostilannetta ja koko ottelussa kymmenen kolmostilannetta.

Vimpeli syttyi vasta, kun Janne Mäkelä löi toisella jaksolla läpi. Ja tässä on se kysymys: miten ihmeessä Vimpelin tasoinen joukkue ja Vimpelin tasoiset pelaajat tarvitsevat läpilyöntejä päästäkseen otteluihin mukaan?

Jos Vimpeli haluaa palata takaisin mestaruusväylälle, sen on pakko tehdä syksyllä isoja ja kipeitä ratkaisuja. Tämä joukkue on pelinjohtaja Markku Hylkilää myöten näyttönsä antanut ja jos niistä asioista ei osata tai haluta tehdä oikeita johtopäätöksiä ja oikeita ratkaisuja, mikään ei muutu ensi kaudeksi.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Joensuu loppuotteluun helpolla – Superin kovimmasta joukkueesta on tullut hengetön lammaslauma?"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×