Jani Sarajärven valmentajaura vie hänet Copa Sudamericanan voittaneeseen seuraan

JalkapalloMuut

Jani Sarajärven valmentajaura vie hänet Copa Sudamericanan voittaneeseen seuraan

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.1.2020 | KUVAT All Over Press

Mika Lehkosuon kakkosvalmentajana HJK:ssa viime kaudella työskennellyt Jani Sarajärvi siirtyy Copa Sudamericanan lokakuussa voittaneeseen ecuadorilaisen Independiente del Valleen. Sarajärvi liittyy seuran kakkosjoukkueen, Independiente Juniorsin, valmennustiimiin. Normaalin kenttävalmennuksen lisäksi hänen vastuullaan on joukkueen fysiikkavalmennus.
Independiente Juniors pelaa Ecuadorin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Serie B:ssä. Joukkue on osa Independienten organisaatiota, ja sen kaikki toiminta ja harjoittelu  tapahtuvat pääseuran modernissa harjoittelukeskuksessa Rendiementossa. Harjoittelukeskus sijaitsee Ecuadorin pääkaupungin Quioton esikaupunkialueella, Sangolquíssa.
Independiente del Valle aiheutti viime vuonna yhden eteläamerikkalaisen jalkapallovuoden suurimmista sensaatioista voittamalla Copa Sudamericanan. Kilpailu vastaa Etelä-Amerikassa Eurooppa-liigaa. Joukkue kaatoi finaalissa argentiinalaisen Colónin 3-1.
”Vaikka Independiente ei olekaan Ecuadorin suurimpia seuroja, se on erittäin hyvässä maineessa oleva seura niin toiminnallisesti kuin jalkapalloilullisesti. Lisäksi seuran pelitapa, joka on sama kaikilla seuran joukkueilla, perustuu samoihin asioihin kuin oma jalkapalloilullinen ajattelutapani. Perustana ovat pallonhallinta ja postional play, joskin positonal play ei ole niin tiukasti organisoitu kuin Manchester Cityn kaltaisilla seuroilla”, Sarajärvi sanoo.
”Meidän joukkueemme runko koostuu 17-20-vuotiaista pelaajista eli kysymys on samanlaisesta asetelmasta kuin HJK:n ja Klubi 04:n kohdalla. Osallistumme Serie B:n lisäksi tulevalla kaudella myös alle 20-vuotiaiden Copa Libertosiin, joten siinä mielessä haasteita riittää.”
Kilpailullisen menestyksen lisäksi Independiente Juniorsille on määritelty vieläkin tärkeämpi tehtävä:
”Meidän ensisijainen tehtävämme on kehittää nuoria pelaajia myytäviksi suurempiin seuroihin ja kasvattaa pelaajia seuran edustusjoukkueeseen. Siksi seurassa on satsattu voimakkaasti akatemiatoimintaan ja Independientelle on myös erittäin hyvä scouttas-verkosto, jonka kautta se etsii koko ajan lupaavia junioreita.”
Sarajärvi aloitti viime kauden HJK:n kakkosvalmentajana, mutta kun Mika Lehkosuo sai potkut, myös Sarajärvi purki oman sopimuksensa. HJK:sta lähdön jälkeen häneen oli yhteydessä useapikin suomalaisseura, mutta Sarajärvi oli päättänyt, että ura jatkuu ulkomalla. Hän toimi Suomessa vuosina 2016-2018 VPS:n kakkosvalmentajana ja sitä ennen muuan muassa YPA:n päävalmentajana. Omalla peliurallaan Sarajärvi pelasi  liiga- ja sarjapelien lisäksi yhden A-maaottelun.
Myös ulkomaalaisista seuroista oltiin häneen yhteydessä, kunnes lopulta Sarajärvi päätti tarttua Independienten haasteen.
Sarajärvi ei sukella täysin tuntemattomaan maailmaan Ecuadorissa, sillä Hongan entinen maalivahtivalmentaja Jarkko Tuomisto toimii Independientessä maalivahtivalmentajana.
”Jarkolla on ollut luonnollisesti merkittävä rooli tämän toteutumisessa. Alun perin aloimme Jarkon kanssa puhua ja pari vuotta sitten siitä, että Independientessä oltiin kiinnostuneita pelianalyysistä. Tutustuin silloin myös seuran muihin ihmisiin. Kun seuran juniorijoukkue etsi valmennustiimiinsä uusia jäseniä, Jarkko nosti nimeni esille ja nyt edessä on muutto Ecuadoriin.”
Sarajärvi saa yhdistettyä Independientessä valmentamiseen myös opiskelunsa Lissabonin yliopistossa.
”Olen tekemässä tutkimusta Lissabonin yliopistolle pääpelaamisesta ja olemme sopineet, että Independientestä tulee se seura, jossa asiaa tutkitaan yhteistyössä Independienten kanssa käytännön tasolla. Independiente on siinä mielessä hyvä tutkimuksen kohde, että seuran kaikki joukkueet pelaavat jalkapalloa maata pitkin ja usein tällaisissa seuroissa pääpelin harjoitteleminen jää vähemmälle.
”On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi viimeisissä MM- ja EM-kisoissa 19-21 prosenttia kaikista maaleista tehtiin päällä. Toinen hyvä esimerkki on Cristiano Ronaldo, joka on tehnyt päällään yli sata maalia. On hyvä kysymys, kuinka monta Kultaista palloa Ronaldo olisi voittanut, jos hän ei olisi ollut niin hyvä pääpelaaja? Tekisi myös mieli kysyä esimerkiksi joltakin raamikkaalta Veikkausliigan hyökkääjältä, kuinka monta maalia enemmän hän voisi tehdä, jos hän harjoittelisi tosissaan päällä pelaamista.”
Sarajärvi matkustaa Ecuadoriin tammikuun puolivälin jälkeen ja uusi sarjakausi alkaa helmikuussa. Hänen sopimuksensa on vuoden pituinen.
”Kun pelasin itse, minua ajoi eteenpäin pelaamisen ja kehittymisen palo kohti niitä unelmia, joita minulla pelaajana oli. Myös valmentamisessa minulla on sama palo. Haluan kehittyä koko ajan paremmaksi valmentajaksi ja vaikka minulla on myös valmentajana unelmani, minulla ei ole kuitenkaan sellaista tarkkaa suunnitelmaa, millaisista  palasista tieni kohti unelmaa rakentuu. Elämä on otettava vastaan sellaisena kuin se tulee – ja jos teen työni hyvin, minulla on kenties mahdollisuus saavuttaa unelmani.”
Onko yksi unelmasi päävalmentajan tehtävät?
”On, mutta sen aika ei ole vielä. Olen päättänyt, että teen väitöskirjani loppuun lähivuosien aikana ja väikkärin tekeminen ja päävalmentajana toimiminen eivät onnistu yhtä aikaa.”

Jani Sarajärvi. @veikkausliiga.com