Imatran yllätykset eivät välttämättä lopu Jussilaan – Kohonen ei kuitenkaan tule

Yleinen

Imatran yllätykset eivät välttämättä lopu Jussilaan – Kohonen ei kuitenkaan tule

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 30.9.2019

Imatran Pallo-Veikot vahvisti viime vuosien kovimman pesäpallosiirron, kun se kertoi tehneensä vuoden sopimuksen kaksinkertaisen Vuoden pesäpalloilijan Tuomas Jussilan kanssa. Jussila ehti pelata seitsemän kautta Joensuun Mailassa, jossa hän oli voittamassa ensin viittä peräkkäistä pronssia ja tänä ja viime syksynä kahta peräkkäistä Suomen mestaruutta.
Jussilan siirto tuo mieleen Toni Kohosen siirron Kouvolaan syksyllä 2006. Kohonen siirtyi vuotta aiemmin Suomen mestaruuden voittaneesta Kiteen Pallosta Kouvolaan, joka ei selvinnyt Kohosen avauskaudella edes kahdeksan parhaan sakkiin. Kohonen oli kuitenkin se veturi, joka nosti Kouvolan kahteen loppuotteluun vuosina 2009 ja 2010.
Imatra toivoo Jussilasta samanlaista veturia. Jani Valkeapään rakentama pitkäjänteinen IPV:n jälleenrakennusprosessi on juuttunut viime vuosina paikoilleen ja siksi Valkeapään oli tehtävä tämän kaltainen peliliike, joka nostaa kertaheitolla Imatran painoluokkaa ja tuo uskottavuutta Valkeapään projektiin.
Monet ovat ihmetelleet, onko IPV:llä vara maksaa Jussilan liikuttamiseen tarvittavia rahoja. Kysymys olisi aiheellinen monessa seurassa Jussilan siirron yhteydessä, mutta Valkeapää on osoittanut olevansa tarkka taloudenpitäjä ja hän on varmasti laskenut moneen kertaan, mitä hän saa vastineeksi maksamalla Jussilalle palkkion, jota hänen tasoiselle pelaajalla pitää maksaa.
Jussilan vuoden mittainen sopimus asettaa kovat paineet Imatralle ja Valkeapäälle onnistua rakentamaan sellaiset menestyksen perusteet, että Jussilan ura Imatralla jatkuu ensi kautta pidemmälle.
Jussila on Imatralle huippuluokan vahvistus, mutta hän ei yksinään tee vielä Imatrasta mitalisjoukkuetta. Siksi Valkeapää etsii vielä kuumeisesti etenkin lyöjäjokeria. Lauri Rönkkö olisi ollut kova vahvistus, mutta Sotkamo päätti viedä Konsta Kurikan sopimuksen purkamiskiistan mieluummin välimiesmenettelyyn kuin suostua IPV:n tarjoamaan vaihtokauppaa, jossa Rönkkö olisi siirtynyt – joko pysyvästi tai lainalle – ensi kaudeksi Imatralle.
Ongelmana Valkeapään kannalta on, että IPV:n budjettiin sopivat vaihtoehdot ovat kortilla. IPV on neuvotellut Koskenkorvan Juho Toivolan kanssa, mutta hän löi päättyneellä kaudella vain 33 juoksua, kun Jukka-Pekka Vainionpää löi 125 juoksua.
Imatra on ollut yhteydessä myös Toni Kohoseen, mutta Kohosen siirtyminen Imatralle on epätodennäköistä. Sitä paitsi Kohonenkin on enemmän vaihtaja- ja kotiuttaja kuin 80 juoksua takuuvarmasti lyövä lyöjäjokeri.
Jussilan siirto on mielenkiintoinen ratkaisu myös hänen itsensä kannalta. Jussila on sanonut haluavansa urallaan uusia haasteita ja siksi hän päätti jo kauden aikana, että tämä kausi jää viimeiseksi Joensuussa. Jussilaan oli keväällä yhteydessä myös Sotkamon Jymy, mutta Jymy vetäytyi kisasta jo varhaisessa vaiheessa. Imatra ei alun perin ollut Jussilan toivelistalla, mutta loppukesästä tullut tarjous keikautti yllättäen asiat päälaelleen. Jussila on tällä hetkellä kiistatta Superin paras pelaaja ja pelillisesti huippuluokan vahvistus Imatralle, mutta onko hän myös  sellainen karismaattinen ja värikäs kassamagneetti, joka saa imatralaisen ja koko eteläkarjalaisen pesäpalloyleisön liikkeelle?
Ei välttämättä.