Ihmemies Etelätalon myrskyvaroitus – Valmis 90 metriin ja mitaliin, ainakin Tokiossa

Yleinen

Ihmemies Etelätalon myrskyvaroitus – Valmis 90 metriin ja mitaliin, ainakin Tokiossa

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 5.10.2019

Lassi Etelätalo pelasti suomalaisen keihäänheiton kipuamalla viimeisenä miehenä finaaliin tuloksella 82.26.
Vaikka keihäspäivä oli monin tavoin katastrofaalinen vahvistusviesti suomalaisen keihäänheiton nykyisestä kehityssuunnasta, Etelätalon kohdalla on syytä paitsi isoihin suosionosoituksiin, myös pohdintaan siitä mitä tämä tarina kertoo koko suomalaiselle lajiyhteisölle.
Valmentaja Leo Pusan osaamisella ja Etelätalon omalla sitkeydellä on tultu liki mahdottomasta tilanteesta takaisin huipputason heittäjäksi. Tätä tarinaa olisi syytä tutkia tarkasti!
Samalla kun Etelätalo on erikoinen esimerkki vaikeuksien voittamisen taidosta, kannattaa karsinnan jälkeen oivaltaa sekin, että Etelätalo alkaa hiljalleen osoittaa kykyä siihen, että oma tarvittavan hyvä huippuheitto syntyy silloin kun sen pitääkin syntyä. On ilmiselvästi kilpailupäätä, on kykyä säätää omaa heittoa myös kisan aikana. Tämä nähtiin tänään karsinnassa, nähtiin Kalevan kisoissa ja nähtiin uran edellisessä huippuhetkessä vuoden 2014 EM-kisoissa.
Se lupaa hyvää myös huomista ajatellen. Finaali on uusi kisa, moni hermoilee kisansa pilalle. Etelätalo tuskin hermoilee. Ei ole yllätys, jos tulee kesän paras heitto. Pitää muistaa, että Kalevan kisojen huippuveto ei ollut vielä läheskään täysosumaheitto. Rahkeissa on varaa parempaankin.
Realiteetti toki on, että ei Etelätalo mikään mitalisuosikki ole. Pistesijassa on jo tarpeeksi tavoitetta. Mutta kovin paljon ei parempien tarvitse hermoilla, ja Etelätalo nousee lähelle.
Loppujen lopuksi on kuitenkin niin, että Etelätalo on jo nyt saavuttanut kaiken mitä tältä kesältä saattoi odottaa. MM-finaalissa ei ole hävittävää. On vain voitettavaa.
Mutta sitäkin olennaisempaa on ymmärtää, että tämän kauden jälkeen Etelätalo pääsee lopultakin lähtemään uuteen harjoituskauteen vailla aprikointia terveyden hajoamisesta. Toipumisen sijasta on aika keskittyä kehittymiseen.
Näillä fyysisillä resursseilla, taas kerran nähdyllä henkisellä kapasiteetilla ja valmentaja Leo Pusan osaamisella on nyt kasassa lähtökohdat, joka voi johtaa ensi kesänä vaikka mihin. 90 metriä ja mitalisijat palaavat realistiseksi tavoitteeksi.
Miksi muuten tv-lähetyksessä Etelätalon heittoja kommentoivat muut miehet kuin koko tuhkimotarinan tärkein taustatekijä Leo Pusa?
 
Tilaa Elmo tästä superedulliseen
tarjoushintaan!