Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Huuhkajien murskatappion todellinen hinta nähdään tiistaina

Huuhkajt hävisi Bosnialle 1-4.
Zoraqn Kvrzic ja Joona Toivo taistelivat pallosta tasapäisesti, mutta Suomi ja Bosnia ottelun voitosta eivät. @ All Over Press

Suomi kärsi EM-karsintojen suurimman tappionsa Bosnia ja Hertsegovinan käsittelyssa Zenicassa lauantaina. Huuhkajat oli päästänyt ennen lauantaita karsinnoissa vain neljä maalia – ne kaikki Italiaa vastaan pelatuissa otteluissa –, mutta lauantaina Bosnia upotti saman verran osumia 90 minuutissa murjoessaan Suomea lukemin 4-1 (2-0).

Bosnian ensimmäistä maalia edelsi Paulus Arajuuren loukkaantuminen ilman, että hänet olisi vaihdettu kentältä pois heti loukkaantumisen jälkeen. Arajuuren pelaaminen loukkaantuneena vaikutti Suomen pelaamiseen ja avausmaalissa Suomen puolustus aukeni helposti, vaikkei maalia voidakaan panna Arajuuren piikkiin. Toinen maali oli selvä tuomarivirhe. Pallo osui Pyry Soiria selvästi olkapäähän, mutta erotuomari Ivan Kružliak vihelsi Bosnialla rangaistuspotkuin, jonka Miralem Pjanic laukoi varmasti sisälle.

Kahdesta ensimmäisestä maalista voidaan keskustella ja väitellä, mutta ne eivät ratkaisseet ottelua. Suomi jäi pahasti Bosnian jyrän alle, eikä se pystynyt juurikaan uhkaamaan Bosnian maalia. Joel Pohjanpalon kavennusmaalikin syntyi vasta 4-0-tilanteessa 79. minuutilla.

Yllättävintä lauantain tappiossa oli Suomen heikko puolustuspelaaminen. Kysymys ei niinkään ollut linjan pettämisestä, vaan koko joukkueen puolustuspelaamisen epäonnistumisesta. Varsinkin laitapuolustaminen oli lauantaina heikkoa.

Lauantain tappioon ei kannata takertua määräänsä enempää, sillä EM-kisapaikka on edelleen Huuhkajien omissa käsissä. Vaikka lauantain ottelussa pettikin moni asia, tärkein kysymys on nyt se, mitä tapahtuu seuraavien päivien aikana: Pystyykö Huuhkajat aidosti ja oikeasti nollaamaan lauantain murskatappion ennen Armenia-ottelua?

Pitkässä sarjassa tulee aina tappioita, mutta lauantaisen kaltaisessa ryöpytyksessä on vaarana, että se jättää arpia pelaajien itseluottamukseen. Suomen pelaaminen on pysynyt tähän saakka kahdesta Italia-tappiosta huolimatta hyvin kasassa, mutta pallopelien pitkä historia on opettanut, että pitkän ja ehjän lennon jälkeen tullut ensimmäinen repeämä saattaa herkästi johtaa toiseen ja kolmanteen repeämiseen.

Kysymys ei karsintojen jatkoa ajatellen ole siitä, että Markku Kanervan pitäisi puhua Huuhkajien mahdolliset haavat umpeen tai palkata psykologia. Ainoa oikeasti tehoava lääke on saada tekeminen niin ennen tiistaista Armenia-ottelua kuin sen aikana sille tasolle, jossa se on ollut ennen Bosnia-tappiota. Bosnia-ottelun esityksellä Armenia olisi Suomelle tiistaina uhka, mutta jos Suomi pystyy pelaamaan normaalilla tasollaan, ilman Henrikh Mkhitarjania pelaavan Armenian pitäisi kaatua Turussa ilman suurta dramatiikkaa.

Armeniaa ei kannata kuitenkaan vähätellä, vaikka se pelasikin lauantaina 1-1-vierastasapelin Liechensteinin kanssa. Joukkueessa on paljon potentiaalia, mistä kertoo se, että se on voittanut karsinnoissa Bosnian kotonaan 4-2 ja Kreikan vieraissa 3-2. Myös ottelun paineet ovat äärimmäiset ja saattavat vaikuttaa illan käsikirjoitukseen. Vaikka karsinnoissa voi tapahtua tiistainkin kierroksen jälkeen yllättäviä käänteitä, ollaan lähellä skenaariota, että Suomen on käytännössä pakko voittaa ottelu. Ainakaan tappioon Suomella ei ole varaa, jos se haluaa säilyttää otteensa EM-kisalippuun.

Suomi on näyttänyt karsintojen ja sitä ennen Kansojen liigan aikana, että se pystyy raivaamaan tiensä ensi kesän EM-lopputurnaukseen. Huuhkajat punnitaan kuitenkin seuraavien päivien aikana toisenlaisella vaa’alla.

Sellaisella vaa’alla, joka kertoo, mistä Huuhkajat on oikeasti tehty. Pystyykö joukkue toteuttamaan kentällä sellaisen pelisuunnitelman, jolla se on takonut voittoja Armeniasta ja sitä kovemmista joukkueista tähänkin asti viimeisten puolentoista vuoden aikana – vai tekikö ruma tappio Bosnialle Huuhkajat herkemmin haavoittuviksi?

Pisteittä jääminen Zenicassa on toki takaisku, mutta Bosnia-tappion todellinen hinta nähdään vasta tiistaina Turussa.

Tilaa Elmo tästä superedulliseen

tarjoushintaan!

 

 

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Huuhkajien murskatappion todellinen hinta nähdään tiistaina"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×