Hurja putki poikki – Toni Kohonen jäämässä rannalle Itä–Lännestä

Yleinen

Hurja putki poikki – Toni Kohonen jäämässä rannalle Itä–Lännestä

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 11.6.2018

Pesäpalloliitto muutti täksi kaudeksi Itä–Länsi-otteluiden valintaperusteita. Uuden linjauksen mukaan yleisöäänestykseen valittiin jokaisesta joukkueesta sellainen pelaaja, joka ei ole vielä pelannut Itä–Lännessä. Myös yhdestä joukkueesta valittavien pelaajien määrälle asetettiin yläraja, viisi pelaajaa. Lisäksi toukokuussa kuukauden pelaajiksi valitut pelaajat saavat bonuksensa Itä-Länsi-paikan.
Pesäpalloliiton uudet linjaukset ovat erikoista pelleilyä ja syövät Itä–Länsi-tapahtuman urheilullista uskottavuutta entisestään. Joensuussa ei nähdä miesten ja naisten Itä–Lännessä valtakunnan parhaita pesäpalloilijoita, vaan ottelutapahtuma, jota viedään häpeilemättä markkinahumun ja karnevaalin suuntaan. Se on harmi, sillä Itä–Länsi on perinteisesti ollut pesäpallon vuoden tärkein näyteikkuna yhdessä SM-finaaleiden kanssa.
ITÄ–LÄNNEN pelaajavalinnat julkistetaan keskiviikkona. Jo nyt näköpiirissä on yksi yllätys: ennätykselliset 21 Itä–Länttä pelannutta Toni Kohosta ei nähdä Joensuussa muuta kuin katsojana.
Kohosen kannalta valintaa hankaloittaa juuri uusi valintatapa. Kohonen oli vuosikausia yleisöäänestyksen äänirohmu, mutta uusien sääntöjen vuoksi hän ei ollut nyt edes ehdolla äänestyksessä. Itä–Länsi-joukkueissa pitää sääntöjen perusteella olla kaksi lukkaria. Idän yleisöäänestyksen voitti Kouvolan Pallonlyöjien lukkari Janne Kivipelto, joka vie toisen lukkaripaikan Idän joukkueessa. Toisen paikan ottaa Joensuun Mailan lukkari Juha Puhtimäki. Puhtimäki on loistava sisäpelaaja ja sen päälle Itä–Lännen järjestävän Joensuun Mailan valovoimaisin pelaaja yhdessä Tuomas Jussilan kanssa. Puhtimäki on käytännössä pakko valita Itä–Länteen.
Idän valitsija Janne Vuorinen tulee perustelemaan Kohosen poisjättämistä sillä, ettei Kohonen ole ollut tällä kaudella samanlaisessa vedossa kuin aiempina vuosina. Totta, tiettyyn rajaan asti, mutta jos valinnan perusteena olisi valita Itä–Länteen Suomen paras lukkari, Kohosen valinnasta ei olisi edelleenkään kahta sanaa.
Asiassa on myös yksi vähemmän puhuttu sisäinen jännite, Kohosen ja Vuorisen jäätävät henkilökohtaiset välit. Ei ole mikään salaisuus, ettei kaksikko edes tervehdi toisiaan Sotkamon raiteilla kohdatessaan. Siksi Vuoriselle on äärimmäisen mieluista päästä näpäyttämään Kohosta ja jättää hänet valitsematta Itä–Länteen.
ELMO-LEHTI valitsi Itä–Länteen omat miehistönsä. Näissä valinnoissa ei kumarreta Pesäpalloliiton linjauksia. Ei sen osalta, että Idän joukkueeseen pitäisi valita painotetusti Joensuun Mailan pelaajia, tai, että joukkueessa saa olla maksimissaan viisi pelaajaa yhdestä seurasta.
 
Itä:

 1. Mikko Kemppainen, 3V, Joensuu
 2. Niilo Piiponniemi, 3K, Sotkamo
 3. Sasu Toikka, S, Kouvola
 4. Tuomas Jussila, 2P, Joensuu
 5. Matti Latvala, 2V, Kouvola
 6. Anssi Lammila, 3P, Kouvola
 7. Lauri Kivinen, 2K, Joensuu
 8. Sami Partanen, 1V, Kitee
 9. Toni Kohonen, L, Sotkamo
 10. Juha Korhonen, Kouvola
 11. Juha Niemi, Joensuu
 12. Juuso Lattu, Imatra
 13. Joona Mäkelä, Hamina

Länsi:

 1. Olli Heikkala, 1V, Vimpeli
 2. Mikko Kanala, 2P, Vimpeli
 3. Sami Haapakoski, 2P, Vimpeli
 4. Henri Puputti, 3K, Vimpeli
 5. Timo Kallio, 3V, Pattijoki
 6. Jouni Itävalo, S, Kankaanpää
 7. Topi Kosonen, L, Pattijoki
 8. Teemu Nikkanen, 2K, Hyvinkää
 9. Severi Lassila, 3P, Vimpeli
 10. Jukka-Pekka Vainionpää, Seinäjoki
 11. Perttu Ruuska, Vimpeli
 12. Juuso Myllyniemi, Seinäjoki
 13. Teemu Isoketo, Vimpeli