Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Herrasmiesvalmentaja teki sen taas – Etelätalon tarinassa iso opetus

Lassi Etelätalo on Leo Pusan keihäsvalmennuksen taidonnäyte. @ Vesa Pöppönen / AOP

Lassi Etelätalon paluu arvokisatason mittoihin ei poista suomalaisen keihään ongelmia, mutta piristää lajin tunnelmaa merkittävästi. Asian taustalla on mies, joka ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota suomalaisessa urheilujulkisuudessa.

Eikä ole saanut oikein vielä Lappeenrannankaan tapahtumien jälkeenkään. Ei, vaikka hän on ollut merkittävästi mukana myös naisten suomenmestaruuden voittaneen Heidi Nokelaisen taustalla, yhdessä entisen valmennettavansa ja Nokelaisen varsinaisen valmentajan Heli Rantasen kanssa.

72-vuotiaalla valmentajalegendalla Leo Pusalla on keihäsporukoissa poikkeuksellinen maine. Hän oli aikoinaan molempien edellisten suomalaisten olympiavoittajien Tapio Korjuksen ja Heli Rantasen valmentaja, mutta on tehnyt myös merkittävää työtä lajin perustasoilla.

Hän on ollut tärkeä hahmo niin keihäskarnevaalien kuin erilaisten lajin nuorisoprojektien taustalla.

Lisäksi Pusalla on maineensa ”toivottomien” tapausten erikoisosaajana. Moni pahasti loukkaantunut tai urallaan muuten kriisiytynyt heittäjä on palannut Pusan opeilla takaisin uskottavaksi heittäjäksi – ja jopa uransa parhaalle tasolle.

Juuri nyt näyttäisi siltä, että vuosikausien sitkeä, määrätietoinen ja osaava toiminta Lassi Etelätalon kanssa on tuomassa Pusan mainetekoihin seuraavan luvun.

On jo pieni ihme, että Etelätalo ylipäänsä heittää kaiken kokemansa jälkeen.

Se, että hän heittää suomenmestariksi ja yli MM-rajan, on jo oikeasti superluokan saavutus, kun muistaa mitä kaikkea viimeisen viiden vuoden aikana on koettu.

Etelätalo näytti potentiaalinsa vuosikymmenen alussa ja nousi EM-neloseksi vuonna 2014, mutta sen jälkeen alkoi vaikeuksien kierre. Leo Pusa on kuitenkin koko ajan vastaillut kaikkiin Etelätaloa koskeviin kysymyksiin suunnilleen samalla tavalla: ei ole mitään syytä heittää toivoa, on kaikki edellytykset palata huippuheittäjäksi, kunhan jaksetaan tehdä muutama vuosi sinnikästä perustyötä.

Tämä koko ajan toistunut kommentti ei ole ollut pelkkää optimistista sanahelinää. Se on perustunut koko ajan suunnitelmallisena ja selkeää strategista ajattelua toteuttaneena toimintana.

Nyt tätä sinnikästä perustyötä on tehty muutama vuosi. Ja äkkiä Etelätalosta leivotaan suomalaisen keihäskesän pelastajaa. Hänestä on nousemassa Annimarti Kortteen rinnalle toinen säkenöivä esimerkki siitä, että toivoa ei kannata heittää silloin, kun kuta kuinkin kaikki ulkopuoliset sen heittävät.

Tietenkin Etelätalon paluussa on yhä kysymysmerkkinsä, homma on koko ajan melkoista taiteilua kehon sietokyvyn rajoilla. Riskejä on yhä. Ja tietenkin on vielä pitkä matka sille tasolle, että oikeasti aletaan menestyä kansainvälisellä tasolla. Mutta onhan tässä jo silti tehty komea matka.

On toki muistettava, että eihän tämä Etelätalon paluu sinänsä vielä muuta suomalaisen keihään kriittistä kokonaisuutta miksikään. Mutta silti, kyllä tämä ilmapiiriä parantaa, ja sitä kautta mahdollisuuksia korjata myös niitä isomman kuvan haasteita.

Leo Pusasta vielä sen verran, että hän on valmentajapersoonana melkoinen paradoksi. Toisaalta hän on suomalaisen yleisurheilun kiistaton ykkösherrasmies, erittäin pidetty ja arvostettu paitsi valmentajana, myös ihmisenä. Hän on haluttu keskustelukumppani laajalti keihäsporukan ulkopuolellakin, yleissivistystä ja kykyä ottaa ihminen ihmisenä riittää – asia, joka ei välttämättä suomalaista keihäsperinnettä kaikissa kohdin leimaa.

Silti, tai ehkä juuri siksi, kaikessa kohteliaisuudessaan, Pusa on ollut ajattelussaan ja toimintatavoissaan koko ajan ikään kuin irrallaan ”virallisesta” suomalaisesta keihäskoneistosta. Ei kapinallinen, ei hankalikko, mutta hieman irrallaan, omana juttunaan.

Saa nähdä miten jatkossa.

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Herrasmiesvalmentaja teki sen taas – Etelätalon tarinassa iso opetus"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×