Hävisikö Hyvinkää tahallaan runkosarjan päätöskierroksella Kiteelle?

Yleinen

Hävisikö Hyvinkää tahallaan runkosarjan päätöskierroksella Kiteelle?

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 13.8.2019

Runkosarjan viimeisiin kierroksiin on aina liittynyt tunteita herättävä elementti, taktikointi. Joukkueet ovat halunneet pudotuspeleissä vastaansa tietyn vastustajan ja siksi runkosarjan päätöskierroksilla on nähty usein yllättäviä tuloksia.
Tiistaina pelatun miesten Superin runkosarjan viimeisen kierroksen mielenkiintoisin tulos tässä mielessä oli Hyvinkään 0-2 (0-1, 5-8) -tappio Kiteellä. En sano, että Hyvinkää hävisi ottelun tahallaan, mutta sen sanon, että Kouvola olisi ollut sille huomattavasti mieluisampi ja samalla helpompi vastustaja kuin puolivälierissä nyt vastaan tuleva Joensuu. Olisin yllättynyt, jos Hyvinkäällä ei olisi nähty asiaa samoin.
Nyt Hyvinkään mahdollinen taktiointi ei tuonut toivottua tulosta, sillä JymyJussit hävisi vierasottelunsa Pattijoelle 1-2. Jos JymyJussit olisi voittanut ottelun, se olisi ohittanut sarjataulukossa Hyvinkään ja otteluparit olisivat vaihtuneet.
Kuuluuko tällainen taktikointi urheiluun?
Hyvä kysymys, johon jokaisella on oma vastauksensa. Minun vastaukseni on, että kuuluu. Huippu-urheilun syvimpiin periaatteisiin kuuluu menestyksen maksimointi ja kaiken tekeminen sen eteen. Tässä kohtaa se tarkoitti Tahkon kohdalla sitä, että sen kannatti yrittää saada Kouvola vastustajakseen. Toki Kouvolankin voittaminen puolivälierissä on vaikeaa, mutta ei niin vaikeaa kuin koko ajan otteitaan parantaneen Joensuun. Voisi melkein sanoa, että Kouvolaa vastaan Hyvinkäällä olisi ollut ohuen sauma, mutta Joensuuta vastaan sitä saumaa ei ole.
Imatralla voidaan ajatella, että Hyvinkään puolivaloilla pelaaminen maksoi sille paikan kahdeksan sakissa, sillä Kitee nousi päätöskierroksella kolmen pisteen voiton turvin Imatran ohi. Tällainen jossittelu on kuitenkin turhaa. Imatra olisi voinut pelata 29 edellisen kierroksen aikana asetelmat sellaisiksi, ettei taktikoinnille olisi jäänyt tilaa.
Myös Imatran omaan otteluun Kouvolaa vastaan liittyi mielenkiintoinen ”taktikointi”. Kouvola halusi selvästi auttaa Antti Hartikaisen kärkilyöntitilaston voittajaksi – ja siinä onnistuttiin. 13 kärkilyöntiä runkosarjan viimeisessä ottelussa oli suorituksena vähintäänkin kaunis.
Illan suurin tunnustus pitää antaa Koskenkorvalla, joka otti kotonaan kolmen pisteen voiton Kempeleestä ja varmisti sarjapaikkansa. Kempele joutuu sen sijaan karsimaan ja vaikka se onkin toki suosikki Ykköspesiksestä tulevaa karsintavastustajaansa vastaan, karsintaotteluissa on aina oma riskinsä. Kempeleellä ollaan karsintoihin joutumisesta ja koko kaudesta raskaasti pettyneitä. KeKillä oli kaikki perusteet uskoa pudotuspelipaikkaan, mutta tavoite jäi lopulta kammottavan kauaksi.
Puolivälierien otteluparit ovat nyt selvillä: Vimpeli kohtaa Kiteen, Sotkamo Pattijoen, Kouvola JymyJussit ja Joensuu Hyvinkään. Ennakolta kaikki parit ovat pelottavan selvät ja yllätyksiin on vaikea uskoa. Yksittäisissä otteluissa tuloksissa voi toki tapahtua yllätyksiä, mutta kolme voittoa ei anna sijaa sattumille. Omissa papereissani ylivoimaisesti mielenkiintoisin pari on Sotkamo-Pattijoki. En usko siinäkään Pattijoen jatkoon pääsyyn, mutta luvassa on ainakin sähköisiä otteluita.
Ensimmäisen pudotuspelivaiheen mielenkiintoisin ottelu on Alajärven ja Siilinjärven karsinta siitä, kumpia putoaa suoraan. Tässä kohtaa suoraa putoajaa on mahdoton ennustaa, siksi tasaiset puntit ovat.
Muista, että perjantaina ilmestyy Elmon 24-sivuinen Pesisextra diginä! Tilaa Elmo tästä ja pääset lukemaan lehden ilmaiseksi!