Gert Remmel elää arkea italialaisessa karanteenissa: Pienen ihmisen pieniä murheita pienessä elämässä

JalkapalloMuut

Gert Remmel elää arkea italialaisessa karanteenissa: Pienen ihmisen pieniä murheita pienessä elämässä

Gert Remmel
TEKSTI Gert Remmel
@GertRemmel
JULKAISTU 11.3.2020

Työskentelen valmentajana neljättä vuotta Trevison provinssissa Veneton maakunnassa, jonka Italian hallitus on määrännyt  tiukan karanteenin alueeksi.
Tämä alue on minun kotini. Koti on täällä. Se ei ole minun isänmaani, ei minun synnyinmaani, mutta minun kotimaani se on.
Töitä teen paljon. Luonnollisen ja pakottavan sisällön tarpeen takia, riittämättömyyden tunteen takia, palkan takia, kilpailuvietin takia, sosiaalisuuden takia.
Viron kansallisen kirjailijan Anton Hansen Tammsaaren Totuuden ja Oikeuden viidennen osan kuuluisa ja osuva sitaatti tähän yhteenvetona: ”Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka armastus.” Eli suomeksi: ”Tee töitä ja näe paljon vaivaa, sitten tulee myös rakkaus.”
Tällä kaudella viikkorytmi on näyttänyt seuraavanlaiselta:
Maanantaina harjoitukset reservijoukkueen kanssa.
Tiistaina harjoitukset reservi- ja edustusjoukkueen kanssa.
Keskiviikkoisin edustusjoukkueen kanssa.
Torstaisin reservi- ja edustusjoukkueen kanssa.
Perjantaisin edustusjoukkueen kanssa.
Lauantaisin kello 15.00 sarjapeli reservijoukkueen kanssa.
Sunnuntaisin kello 10.30 seuran juniorijoukkueiden pelien seuraaminen ja kello 14.30 edustusjoukkueen sarjapeli.
Sen jälkeen käynnistyy uusi maanantai.
Tämä aikataulu ja sen sisältö ovat syy, miksi kotimaani on tällä hetkellä täällä. Tämä antaa syyn olla olemassa ja syyn herätä aamuisin kello 06.00. Tämä on se mitä olen.
Tämän viikon viikkorytmi on näyttänyt ja tulee näyttämään seuraavanlaiselta:
Maanantaina hämmentyneenä kotona neljän seinän sisällä.
Tiistaina hämmentyneenä kotona neljän seinän sisällä.
Keskiviikkona hämmentyneenä kotona neljän seinän sisällä.
Torstaina hämmentyneenä kotona neljän seinän sisällä.
Perjantaina hämmentyneenä kotona neljän seinän sisällä.
Lauantaina hämmentyneenä kotona neljän seinän sisällä.
Sunnuntaina hämmentyneenä kotona neljän seinän sisällä.
Ehkä myös seuraavan viikon viikkorytmi näyttää identtiseltä. Ja sitä seuraavan. Ja muuttuuko mitään sitä seuraavalla viikolla?
Lomat ovat loman tarkoituksen lisäksi ihania asioita siksi, että tietää aina tarkasti, milloin loma alkaa ja milloin loma loppuu.
Nyt ”pakkoloma” alkoi todella törmäysmäisesti yhtäkkiä ja loman loppua ei tiedä kukaan. Loma voi olla ahdistavien asioiden listan kärkipaikoilla.
David Foster Wallacen kirjoittamassa Infinite Jestissä satiirisen absurdiuden kautta kuvaillaan ihmiskunnan itsekusettamisen ja itsekkyyden maisterikurssin alkeet.
Se menee näin: Jenkeissä tapahtuu iso ympäristökatastrofi. Liittovaltion operatiivinen johto pohtii, onko nyt käsillä ensimmäinen kunnon pakolaisuuskriisi. Sitten etsimällä etsitään YK:n papereista, mikä on pakolaisuuden määritelmä. Määritelmäksi löydetään ”lapset joutuvat pakenemaan niin, että edes kaikki vaatteet eivät ole päällä”. Liittovaltion operatiivisen johdon nerot ratkaisevat tilanteen niin, että ostavat kaikki mahdolliset varastot tyhjiksi Nalle Puh -takeista ja kiirehtii pukemaan kaikki lapset -Nalle Puh takkeihin. Koska kun lapsilla on ainakin takki päällään, niin YK:n määritelmän mukaan ei ole pakolaisuusongelmaa. Joten ei ole myöskään ympäristökatastrofia.
Edellinen satiiri totisen tilanteen alkuvaiheessa on osoittautunut todeksi jälleen kerran.
Kuten yksi infektioihin erikoistunut italialainen spesialisti kuvaili ihmisten nihilististä kronologista ajatustoimintaa: A) Häh, se ei koske minua, B) Ai se on vissiin täällä, mutta kieltäydyn hyväksymästä, C) Toimenpiteet käyttöön, D) Noita samoja toimenpiteitä vähätellään, E) Sairaus leviää edellisten pointtien laiminlyönnin takia, kaaos leviää.
Emme voi pelata jalkapalloa tosissaan omilla ehdoillamme. Jalkapalloa pelataan tosissaan pelin ehdoilla.  Emme voi elää hyvää elämää omilla ehdoillamme. Hyvää elämää eletään yhteisön ehdoilla.
Juuri nyt elämä ja yhteisö huutavat totaalista karanteenia ja siihen pitää alistua ja antautua jokaisen.
Ja juuri niin pitkäksi ajaksi kuin elämä ja yhteisö vaativat.
Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä. Elmo on nyt myös  irtonumeromyynnissä Lehtipisteen myyntipisteissä ympäri Suomen.