Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Eremenkon potkuissa ymmärrettävä logiikka – yksi vaihtoehto seuraajaksi

Alexei Eremenko ehti johtaa SJK:ta vain reilun vuoden. @ Matti Raivio / All Over Press

SJK ilmoitti perjantaina vapauttaneensa päävalmentaja Alexei Eremenkon tehtävistään.

Päätös  on looginen, vaikka Eremenko pystyi kehittämään joukkueen pelaamista tällä kaudella. Pelkästään pisteiden valossa SJK on yksi eniten kehittyneistä joukkueista Veikkausliigassa. Sillä on tällä hetkellä 19 ottelusta 27 pistettä, kun se keräsi koko viime kaudella 33 ottelussa 32 pistettä. Nykyinen pistetahti on 0,5 pistettä enemmän per peli kuin viime kaudella, jolloin Eremenko palkattiin kesken kauden potkut saaneen Tommi Kautosen tilalle.

Avainkysymys ei ole kuitenkaan SJK:n peliesitysten vertaaminen viime kauteen, vaan joukkueen materiaaliin. SJK:n pitäisi taistella materiaalinsa puolesta Veikkausliigan kärkisijoilla, ei keskikastissa. Tämä on varmasti se kohta, jonka SJK:n johto näki ja ymmärsi.

Eremenkon ongelma on ollut, että hän on valmennuksellisesti juuttunut kymmenen vuoden takaiseen Veikkausliigaan. Sen aikaisessa Veikkausliigassa hyökkäyspelaamisessa riitti löyhä organisointi. Tänään se ei enää riitä. Löyhän organisoinnin tilalle on tullut täsmävalmennus.

Löyhä valmennus on näkynyt etenkin SJK:n syöttämisen logiikassa. Eremenkolle syöttö on karrikoidusti sanottuna vain pelkkä syöttö, kun moderneille täsmävalmentajille syöttö on paljon laajempi käsite: kuka syöttää, kenelle syöttää, mihin peliasentoihin syötetään, miten eri pelinvaiheissa syöttö varioituu ja mikä on ylipäätään syötön tehtävä: onko syötön tarkoitus siirtää pallo vain seuraavalle pelaajalle vai tehdäänkö syötöllä tilaa tai luodaanko syöttöjen kautta ylivoimia. Esimerkiksi ylivoimien luominen on ollut SJK:n pelaamisessa todella pienessä roolissa, mikä kertoo sen, ettei Eremenko ymmärrä asian tärkeyttä eikä hän osaa organisoida joukkueen pelaamisesta siten, että se synnyttää ylivoimia.

Hyökkäysvaiheen löyhä organisointi näkyy etenkin. SJK:n maalimäärissä. SJK on tehnyt 19 ottelussa vain 16 maalia eli 0,84 maalia per ottelu. SJK:ta vähemmän maaleja sarjassa on tehnyt vain RoPS, 14.

SJK:n johto ymmärtää varmasti pienet maalimäärät ja joukkueen materiaaliin nähden alakantissa olevan pistemäärän, mutta kuinka hyvin he ymmärtävät sen, mistä pienet maalimäärät ja pieni pistemäärä johtuu?

SJK:ssa oli nyt mietittävä, mitä SJK haluaa valmentajaltaan ja millaisen se kriteeristö on, jonka perusteella SJK:n valmentajat jatkossa valitaan. Valitaanko vain joku tunnettu nimi vai onko nimen takana syvempi logiikka ja ymmärrys siitä, miten kartalla valmentaja on nykyjalkapallosta pelillisesti ja valmennuksellisesti, millaista hänen jalkapallonsa on, miten hyvä hän on sosiaalisesti suhteessa joukkueeseen ja ympäristöön ja miten hyvin hän pystyy johtamaan joukkueen eri prosesseja.

Eremenkon seuraajaa lienee tässä yhteydessä turha sen enempää analysoida – muuta kuin todetä, että vaihtoehtoja SJK:n uudeksi valmentajaksi vain yksi, Mika Lehkosuo.

Teksti: Jussi Leppälahti, Jukka Rönkä

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Eremenkon potkuissa ymmärrettävä logiikka – yksi vaihtoehto seuraajaksi"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×