Ei kannata vielä tuulettaa – Valioliigan jatkuminen kaikkea muuta kuin varmaa

Vieläkö Valioliiga-kausi pelataan loppuun?

JalkapalloValioliiga

Ei kannata vielä tuulettaa – Valioliigan jatkuminen kaikkea muuta kuin varmaa

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.5.2020 | KUVAT All Over Press

Englannin Valioliigan kannattajien keskuudessa ehdittiin jo tuulettaa, kun Ison-Britannian hallitus ilmoitti koronarajoitusten purkamissuunnitelmistaan. Yleisen tulkinnan mukaan Ison-Britannin hallituksen maanantaina julkistamat päätökset tarkoittavat, että Valioliia voisi alkaa kesäkuun alussa, mahdollisesti 12. kesäkuuta – ja viimeiset 92 ottelua pelattaisiin alta pois kesä- ja heinäkuun aikana.

Valioliiga-kausi voi toki edelleen jatkua kesäkussa, mutta tuuletusten kanssa kannattaa olla maltillinen. Britannian hallitus ei tarkkaan ottaen sanonut, että urheilusarjat voivat jatkua kesäkuussa, vaan ettei mitään huippu-urheilutapahtumia voi järjestää ennen kesäkuun 1. päivää. Tuo kielto voi teoriassa siis jatkua yli toukokuun ja jos pääministeri Boris Johnsonin lausuntoja tulkitsee, rajoitusten jatkumisen urheilutapahtumien osalta ei olisi varsinainen yllätys.

Toinen suuri haaste on taloudellinen. Suurin syy Valioliiga-kauden jatkamiseen ei ole urheilullinen, vaan taloudellinen. Valioliiga-seurojen on laskettu menettävän menetettyinä tv-tuloina yli 900 miljoonaa euroa, jos kausi jää pelaamatta loppuun. BBC:n mukaan tv-yhtiöt ovat kuitenkin ilmoittaneet, että he tulevat joka tapauksessa vaatimaan tv-maksujen pienentämistä, vaikka kausi pelattaisiinkin loppuun. BBC:n mukaan tv-yhtiöiden vaatima alennus olisi 388 miljoonaa euroa. Alennuksen perusteena on se, että ottelut pelattaisiin tyhjille katsomoille ja ne ajoittuisivat ja niiden alkamisaika olisi eri mistä on sovittu ja millä perusteella tv-yhtiöt ovat arvioineet tv-oikeuksien arvon.
Jos tv-yhtiöt eivät tingi vaatimuksestaan, se ei välttämättä suoraan kaada Valioliigan paluusuunnitelmia, mutta madaltaa merkittävästi kynnystä perua loppukausi.

Kolmas suuri uhka kauden jatkumisella on terveydelliset tekijät. Valioliiga-seurojen lääkärit laativat yhteisen vetoomuksen, jossa he ilmaisivat huolensa suunnitelmista jatkaa Valioliiga-kautta. Kyseessä ei ole mikä tahansa tuuleen kirjoitettu vetoomus, vaan sen ovat tehneet ihmiset, jotka vastaavat pelaajien ja seurojen toimihenkilöiden terveydestä.

Lisäksi kolme Brightonin pelaajaa on saanut koronaviruksen, mikä on nostanut esille uhkakuvia siitä, mitä tapahtuisi, jos jossakin seurassa todettaisiin koronavirustaruntoja kauden jo alettua. Joukkueen tai pahimmassa tapauksessa useamman joukkueen laittaminen karanteenin ajaisi sarjan nopeasti kaaokseen.

Osa seuroista vastustaa jo nyt kauden jatkamista. Osalla huoli on varmasti aito, mutta osalla raadollinen: jos kausi päätettäisiin kesken, sarjasta tuskin putoaisi yksikään seura. Toki kauden jatkamisen voi vastustaa muillakin perusteilla – kuten sillä, että otteluiden pelaaminen puolueettomilla kentillä suosisi joitain seuroja ja olisi joillekin haitaksi. Totta, mutta ehkä kysymys on vain hyvästä selityksestä kuin todellisesta syystä. Valioliiga-paikan arvoksi on laskettu jopa yli 100 miljoonaa euroa, joten siitä kannattaa pitää kiinni millä perusteilla tahansa.

Eli mitä tässä pitäisi tehdä?

Tietenkin sydän sanoo, että toivoa Valioliiga-kauden pelaamista loppuun – mutta onko siinä sittenkään järkeä?
Toki taloudelliset tekijät ovat myös järkeä, mutta Englannissa on oltu ennenkin varmoja jalkapallon taloudellisesta tuhoutumisesta  – viimeksi Bosman-tapauksen yhteydessä ja sitä ennen Hillsboroughin katsomotragedian jälkimainingeissa, kun kaikki liigastadionit määrättiin muutettaviksi seisomokatsomoiksi. Ja mitä niistä katastrofeista seurasi? Niinpä niin.

 

Elmo nyt irtonumeromyynnissä Lehtipisteen myyntipisteissä ympäri Suomen ja diginä Lehtiluukussa!