Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Dramaattinen muutos pesäpallon mestaruustaistelussa

Juha Puhtimäki on johtanut Joensuun ulkopeliä erinomaisesti tälläkin kaudella. @ Jami Ivanoff / All Over Press

Joensuun Maila jatkoi erinomaisia otteitaan voittamalla Vimpelin vieraskentällä sunnuntaina 2-1 (4-3, 1-2, 0-0, 2-1), Voitto oli toki arvokas, mutta vielä merkittävämpää on se, mitä Joensuun pelissä on tapahtunut viime viikkoina.

Joensuun pelaaminen sakkasi alkukaudella pahoin ja se oli yhdessä vaiheessa vaarassa jäädä jopa neljän sakista ulos. JoMa on tullut viime viikot kuitenkin lentämällä, ja sen pelissä on alkanut näkyjä niitä samoja vahvuustekijöitä, jotka toivat sille viime syksynä Suomen mestaruuden.

Nyt lähtee – tilaa tästä Elmo 4 kk 35 euroa!

Joensuu on toki parantanut sisäpeliäänkin, mutta viime viikkojen lennon takana on ollut ennen muuta ulkopeli. JoMa aloitti kautensa siten, että viime kaudella takalukijana ja kakkosvahtina pelannut Konsta Kettunen oli siirretty Jonne Kemppaisen paikalle kolmoskoppariksi, ja Kettusen paikalla linjassa pelasi Kiteeltä hankittu Simo Rahunen.

Kettunen pelasi takana erinomaisia pelejä ja kaikki näytti menevän suunnitelmien mukaan, kunnes Kettunen loukkasi selkänsä ja joutui pitkäksi aikaa sairastuvalle. Kettusen paikalle kolmoskoppariksi nostettiin Konsta Piironen, joka otti myös Kettusen paikan kärjessä.

Piironen aloitti takana hapuillen, mutta hänen otteensa paranivat nopeasti ja kun Kettunen palasi kehiin, JoMa teki mielenkiintoisen ratkaisun: se jätti Piirosen taakse, siirsi Kettusen takaisin viimekautisella paikalleen linjaan ja pukkasi Rahusen etukentälle Iiro Kuosan pariksi.

Ja mitä tapahtui?

Tapahtui se, että Joensuun ulkopeli alkoi toimia viimekautisella tavalla. Rahunen ei välttämättä ole tyytyväinen omaan rooliinsa siepparina, mutta lukkari Juha Puhtimäen johtama Joensuun ulkopeli on ollut viime otteluissa niin erinomaista, että miehitystä tuskin muutetaan. Kuosa on valtakunnan paras etukenttäpelaaja ja ottaa aina suljetun rajan. Kettunen ja loistokauden jälleen pelannut Tuomas Jussila huolehtivat puolestaan kakkospuolesta likimain idioottivarmalla tavalla. Kettunen muodostaa Lauri Kivisen kanssa myös pitävän koppariparin, joten Joensuu tilanne näyttää yhdessä hetkessä täysin erilaiselta kuin vielä muutama viikko sitten.

Kettunen on vielä pelannut ysinä, mutta kun hän pääsee täyteen pelikuntoonsa, hän siirtynee takaisin ykköseksi ja nyt ykkösenä hyvin pelannut Piironen siirtynee kakkoskärjen veturiksi. Käyttääkö JoMa jatkossa kakkoskärkeään miten paljon, jää nähtäväksi, mutta Piironen pelaa loppukauden joka tapauksessa numero hihassaan eikä jokerina.

Vaikka Joensuu antoikin Vimpelissä myrskyvaroituksen, Vimpeliä ei kannata vielä haudata. Vimpelin kannalta avainkysymys ovat loukkaantumiset. Itä-Lännessä loukkaantunut Mikko Kanala yritti pelata sunnuntaina, mutta joutui jättämään leikin kesken, kun paikat eivät kestäneet täysivauhtista etenemistä. Koko kauden sivussa ollut ykköskärki Teemu Isoketo pelasi jo suomisarjassa ja on vain ajankysymys, milloin hänet vedetään myös Superin miehistöön.

Isokedon ja Kanalan puuttuminen näkyy Vimpelin pelaamisessa, samoin Sami Haapakosken vaisuus. Siksi Joensuu sai sunnuntaina pisteet selvästi helpommin kuin jos sillä olisi ollut vastassa samanlainen Vimpeli kuin kesäkuussa. Sunnuntaina myös pelinjohtaja Markku Hylkilä epäonnistui viuhkassa, joten aivan vedenpitäviä analyysejä sunnuntain tappion perusteella ei pidä tehdä. Vimpelin pitää parantaa peliään, mutta sillä on siihen kaikki eväät.

Mestaruustaistelun kannalta Joensuun herääminen tarkoittaa kiehtovaa asetelmaa. Mestaruus on nyt selkeästi kolmen hevosen koitos, Vimpelin, Sotkamon ja Joensuun. Kouvola on pelannut tuloksellisesti koko kauden hyvin, mutta sen pelaaminen – varsinkin ulkopeli – ei kestä vertailua muiden kärkijoukkueiden kanssa.

Mestaruustaistelun kannalta avainkysymys on nyt se, miten hyvin kolmen kärkijoukkueen avainpelaajat kestävät terveinä. Vimpeli tarvitsee mielellään terveen Isokedon, mutta ennen kaikkea terveen Kanalan ja täydessä iskussa olevan Haapakosken. Sotkamo – ja varsinkin lukkari Ville Väliaho – on parantanut koko ajan ulkopeliään, mutta Jymyn mestaruusunelman kriittisin kysymys on ykköskärki Niilo Piiponniemen pysyminen terveenä. Joensuun pullat ovat nyt erinomaisessa kypsymisen suunnassa, mutta sekään ei kestä avainpelaajiensa loukkaantumisia.

Joensuu tuskin nousee enää runkosarjan voittoon, mutta se voi vielä ohittaa Kouvolan, joka kohtaa vielä kaikki kolme kärkiseuraa runkosarjan loppukierroksilla. Jos JoMa ohittaa Kouvolan, runkosarjan voiton arvo nousee silloin dramaattisesti, sillä runkosarjan voittaja saa lähestulkoon vapaalipun finaalin, jos se kohtaa välierissä Kouvolan. Toisesta välierästä tulee joka tapauksessa kriittinen kuolemnanottelu, kohtasivatpa siinä ketkä tahansa kolmesta suurimmasta mestarisuosikista.

Joensuussa ollaan nyt juhlatuulella ja aiheesta, mutta jalat kannataa pitää tiukasti maassa. JoMa voi hyvinkin uusia viime kauden mestaruutensa, mutta juuri tällä hetkellä puntit kolmen kärkijoukkueen kesken ovat syksyä ajatellen niin tasan kuin ne vain voivat olla. Pesäpallon kannalta tällainen asetelma on ihanteellinen.

 

 

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Dramaattinen muutos pesäpallon mestaruustaistelussa"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×