Atletico on kovempi haaste Liverpoolille kuin Barcelona viime keväänä – "Syytä olla huolissaan"

JalkapalloMestarien liiga

Atletico on kovempi haaste Liverpoolille kuin Barcelona viime keväänä – "Syytä olla huolissaan"

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmolehti
JULKAISTU 11.3.2020

Atletico Madrid voitti Liverpoolin Mestarien liigan ensimmäisen pudotuspelikierroksen ensimmäisessä osaottelussa kotonaan 1-0. Kirjoitit maaliskuun Elmossa, että Atleti iski Liverpoolin heikkoon kohtaan eli etutolpan ja keskiakselin väliin, eli alueeseen jota puolustavat muut pelaajat kuin Virgil van Dijk. Kuinka merkittävä tuo heikkous on ja pystyvätkö muut joukkueet hyödyntämään tuo Atletin käyttämän heikkouden?
Jussi Leppälahti: Joukkueet ovat nyt löytäneet vähän Liverpoolin heikkouksia – muitakin kuin kulmapotkujen puolustamisen heikkouksia. Pitää muistaa, että Liverpool hävisi myös Watfordille ja Chelsealle. Watford teki muutaman maalin suoraan rajaheitoista. Toisessa niistä pallo toimitettiin hyvin suoraviivaisesti Liverpoolin poikkeuksellisen korkealla pelaavan puolustuslinjan selustaan. Tässä on yksi Liverpoolin pelaamisen piirre: sen puolustuslinja pelaa huikean ylhäällä viimeiseen asti. Olen sataprosenttisen varma, että Atletico on miettinyt kaavoja sen murtamiseksi. Liverpoolin heikkouksia on hieman löydetty ja aivan varmasti myös väsymys painaa Liverpoolin pelaajia. Mikään joukkue ei pysty pitämään tuollaista tahtia yllä kymmentä kuukautta kuin Liverpool on pitänyt. Pelimäärät ovat jäätävät. Siksi suoritustason notkahteluita tulee jossain vaiheessa väistämättä. On myös niin, että Liverpoolin ylisuorittaminen maaliodotteisiin nähden on ollut hurjaa, nyt sattuma on vähän viime viikkoina tasoittunut.
 
Atletico Madrid on La Ligassa vasta kuudentena ja sen kausi on ollut tuloksellisesti nihkeä. Tilastojen valossa yksi ongelma on kiistatta maalinteko, sillä Atleti on tehnyt keskimäärin vain 1,1 maalia ottelussa. Mistä alhainen maalimäärä johtuu – ja onko se ainoa selitys joukkueen vaatimattomaan kauteen?
Jussi Leppälahti: Hyökkääjien heikot viimeistelytaidot, hyökkääjien heikko viimeistelyn suorituskyky ja huono tuuri. Siinä kolme yleisintä tekijää, miksi pallo ei mene maalipaikoista maaliin. Maalipaikkojahan Atletico on luonut ihan kohtalaisesti. Atleticon maaliodottama on 41 maalia, eli kymmenen maalia enemmän kuin toteutunut saldo. Se kertoo, että hyökkäyspelin perusrakenteissa ei ole ongelmaa. Ongelma on vastustajan rangaistusalueella. Viimeisessä viidessä pelissä Atletico on tehnyt kuitenkin yhdeksän maalia, joten kenties heillä on viimeistelyn teho parantumassa. Liverpoolin on kyllä syytä olla huolissaan, sillä Atletico osaa vastoin mielikuvia kyllä hyökätä ihan laadukkaasti. Pelissä on selviä automaatioita ja erittäin korkea pelinopeus. Liverpoolia vastaan ottelusuunnitelma tulee toki olemaan riskejä karttava, joten automaatiot eivät ole samat kuin silloin, kun joukkue on ennakkosuosikki voimasuhteita ajatellen.
 
Millaisena näet Liverpoolin ja Atletin keskiiviikkoisen yhteenoton taktisessa mielessä? Mihin ottelu ja jatkoon menijä ratkeavat?
Jussi Leppälahti: No, onhan tässä nyt käsillä ihan uskomattoman hieno jalkapallo-ottelu taktisessa mielessä. Atleticon ottelusuunnitelman keskiössä ensimmäisessä osaottelussa oli estää Liverpoolin vastaiskut. Joukkue pommitti oman kenttäkolmanneksen rakentelussaan ehdottomalla tavalla pitkiä avauksia vasemmalle laitakaistalle, jotta pallonmenetyksiä ei tapahtuisi omalla kenttäpuoliskolla. Liverpool ei oikeastaan voinut prässätä Atleticoa. Kulmapotkuissa Atleticolla on viisi pelaajaa valmiudessa pysäyttämään Liverpoolin vastaisku. Diego Simeone vei vastaiskujen puolustamisen ihan uusille sfääreille. Tietysti he sitten saivat maalinsa nerokkaasti suunnitellusta erikoistilanteesta.
Liverpoolilla on tänään hikinen ilta taktisessa mielessä. Moni ajattelee, että koska Liverpool pudotti Barcelonan ja on pudottanut Manchester Citynkin, Anfieldin taika murtaa Atleticon. Mutta on ymmärrettävä, että taktisesti tämä on ihan erilainen haaste. Barcelona esimerkiksi pelaa pallonhallinnan kautta ja etenee linja kerrallaan. Siksi Liverpoolilla oli viime vuonna mahdollisuus prässätä ja iskeä Barcelonan leveällä olevaa muotoa vastaan riistojen jälkeen. Atletico ei todellakaan tee näin. Atleticolla on oma puolustusmuotonsa käytännössä kasassa koko 90 minuutin ajan, koska hyökätessäänkin se vain potkaisee pallon ylös pitäen puolustusmuotonsa. Liverpoolin pitkien hyökkäysten jälkeiset kuuluisat vastaprässit ja vastaiskut ovat siis poissa laskuista. Koska Atleticolla on niin hyvät pelaajat, saa se kakkospalloista ja pitkistä palloista ihan varmasti jotain hyökkäyksiä, ja silloin sillä on paikka iskeä. Liverpoolin on löydettävä pitkissä hyökkäyksissään suoria tehoja, eli pystyttävä viemään 10-30 sekunnin pituiset pallonhallinnat maalipaikoiksi tai erikoistilanteiksi asti.
Tässä asiassa on ihan avainasemassa se, miten Liverpool löytää Atleticon 4-4-2-, tai 4-5-1-muotoisesti blokista aukkoja. Atletico on mestari puolustamaan blokissaan, aukkojen löytäminen ei ole helppoa.