Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Arsenal otti Artetan nimittäessään riskin, jollainen sen piti ja kannatti ottaa

Mikel Arteta pelasi Arsenalissa vuosina 2011-2016. @ All Over Press

Arsenal valitsi uudeksi päävalmentajakseen odotetusti entisen kapteeninsa Mikel Artetan. 37-vuotias Arteta korvaa tehtävässä Unai Emeryn, joka sai potkut marraskuussa. Artetan sopimus on 3.5-vuotinen ja brittitietojen hän kuittaa vuodessa saman suuruisen palkan kuin Emery, 5,5 miljoonaa puntaa. Se kertoo paljon Artetan arvostuksesta ottaen huomioon sen, että tämä on hänen ensimmäinen manageripestinsä.

Artetan nimittämisessä Arsenalin päävalmentajaksi on kaksi mielenkiintoista tasoa.

Ensimmäinen on se, mitä se kertoo Arsenalista ja ennen kaikkea sen jalkapallotoimintoja vetävistä Raul Sanllehistä ja Edusta, ja heidän jalkapalloilullisesta ajattelutavastaan.

Valmentajien valinnoista on tullut yhä selkeämmin huippuseuroja myöten eräänlaisia huutoäänestyksiä, joissa tärkeintä on valmentajan nimi, ei hänen jalkapallonsa ja osaamisensa. Myös nytkin monet vaatimalla vaativat Arsenalin päävalmentajaksi Carlo Ancelottia tai jotain muuta tunnettua ja kokenutta valmentajaa. Ancelottin saavutuksia ei kukaan voi vähätellä, mutta yhtälailla kylmä totuus on se, että Ancelotti syötiin ensin ulos Bayern Münchenistä ja sen jälkeen Napolista. Bayernin ja Napolin  pelaajat olivat Pep Guardiolan ja Maurizio Sarrin vuosina nähneet, mitä absoluuttinen huippuvalmennus jalkapallossa on tänä päivänä. Heille ei kelvannut enä ancelottinainen metodiikka – kuten Juventuksen pelaajille ei riittänyt enää Massimiliano Allegrin valmennusmetodiikka.

Arsenal teki tässä mielessä loistavan ratkaisun. Kukaan ei tiedä, miten Arteta onnistuu ensimmäisessä päävalmentajan pestissään, mutta se on varmaa, että Arteta on kartalla nykyjalkapallosta niin taktisesti kuin harjoitusmetodeiltaan. Ancelotti olisi ollut riskittömämpi valinta, mutta hänen ohjissaan Arsenal ei olisi koskaan noussut jalkapallon evoluution eturintamaan, mutta Artetan johdolla se voi nousta. Asian voisi ilmaista siten, että Ancelottin johdolla Arsenal olisi todennäköisemmin sijoittunut sijoille 3-5, mutta liigamestaruudesta Pohjois-Lontoossa olisi ollut turha lähivuosina uneksia. Artetan jalkapallolla liigamestaruus on sen sijaan mahdollista voittaa.

Sitä, miten hyvin Arteta onnistuu Arsenalin päävalmentaja, kukaan ei pysty vielä varmuudella sanomaan. Hän on noussut Pep Guardiolan apuvalmentajana kulttimaineeseen. Baskia on kehuttu taktisen osaamisen ja harjoitusten vetämisen lisäksi etenkin Rahem Sterlingin ja Kevin de Bruynen kaltaisten pelaajien hiomisessa ja kehittämisessä maailmanluokan pelaajiksi.

On totta, että Arteta on päävalmentajana kokematon, mutta kokemusta on monenlaista. Arteta oli jo peliaikoinaan kiinnostunut taktisista kysymyksistä eikä hän pelännyt sanoa mielipiteiteen ääneen. Viimeiset 3,5 vuotta hän on ollut Pep Guardiolan korkeakoulussa Manchester Cityssa. On myös hyvä muistaa, että Guardiola itse hyppäsi suoraan maailman huipulle valmennettuaan yhden kauden Barcelonan B-miehistöä.

Mutta.

On yksi asia olla loistava pelaaja ja loistava kakkosvalmentaja, mutta toinen asia olla vastuuvalmentaja. Tekniseen ja taktiseen osaamiseen Arteta ei Arsenalissa kaadu, mutta hänen taitonsa ja kykynsä johtaa 40 pelaajan huippuorganisaatiota ja sen taustalla olevia ihmisiä tullaan mittaamaan raa’alla vaa’alla tulevien kuukausien ja vuosien aikana.

Parasta Artetan valinnassa on, että nyt Arsenalilla on mahdollisuus saavuttaa jotain sellaista, jota se ei olisi koskaan saavuttanut Ancelottin alaisuudeessa – tai Manchester United Ole Gunnar Solskjærin tai Chelsea Frank Lampardin alaisuudessa.

 

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Arsenal otti Artetan nimittäessään riskin, jollainen sen piti ja kannatti ottaa"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×