Aiturihirmujen hurjissa ajoissa oli yksi Suomen ennätystäkin tärkeämpi asiaa

Yleinen

Aiturihirmujen hurjissa ajoissa oli yksi Suomen ennätystäkin tärkeämpi asiaa

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 24.7.2019

Annimari Kortteen ja Reetta Hurskeen hurja näytös Joensuun GP:ssä avaa molemmille juoksijoille uudenlaisen näkymän Tokion olympiavuotta ajatelleen.
Molemmat alittivat Joensuussa Nooralotta Nezirin nimissä olleen 100 metrin aitojen entisen Suomen ennätyksen, 12,81. Kortteen uusi SE-aika on 12,72 ja Hurskeen uusi oma ennätys 12,78.
Nyt lähtee – tilaa tästä Elmo 4 kk 35 euroa!
Molemmat ajat alittavat Tokion olympiarajan, 12,84. Näin Tokion raja on alitettu jo vuotta ennen olympialaisten alkua, eikä sen kanssa tarvitse enää murehtia, kuten ei myöskään raha-asioidenkaan kanssa. Kortteen ja Hurskeen kehittymisen kannalta tärkeintä Joensuun ajoissa oli kuitenkin se, että molempien ajat ovat niin kovia, että heille alkaa tulla kutsuja koviin eurooppalaisiin kisoihin. Se on juuri se asia, jota kummankin jatkokehityksen tekeminen eniten tässä kohtaa vaatii.
Kortteen huippuaikaa on odotettu koko kesä. Tiedettiin, että kun Korte saa jossakin vaiheessa lähdön kulkemaan, tapahtuu hurjia. Juoksun toinen puolisko on niin vahva, että jos hän pääsee sitä ominaisuutta hyödyntämään kunnollisella lähdöllä ja kiihdytyksellä, lopun vahvuus vain korostuu. Joensuussa oli nyt täydelliset olosuhteet, erinomainen rata, ja Kortteen kuntokin alkaa oikeasti herkistyä esiin vasta nyt.
Korte vetää nyt elämänsä vireessä. Hän on selvästi lopullisesti oivaltanut, miten oma huippusuoritus tehdään. Kun urheilija pääsee tähän tilaan, voi tapahtua ihan mitä tahansa. Toki jossakin vaiheessa tulee vastaan se, että perusnopeus ei perusnopeus ole aivan superkovalla tasolla, eli tämän jälkeen ennätykset eivät enää näin isoina kimpaleina lohkea. Mutta kyllä tässä vielä on saumaa parantaa, etenkin kun nyt aukeaa ovi Timanttiliiga-tason kisoihin.
Hurskeen esitys oli myös vapautunut. Vahva lähtö, tiukka kisa, selvästi koko ajan herkistyvä keho ja huippuolosihteiden tuoma tuki antoivat nyt eväät tulla kisa melkein loppuun asti. Hurskeen ominaisuudet ovat tasan päinvastaiset kuin Kortteen, mutta samoin kuin Korte otti tänään elämänsä lähdön ja kiihdytyksen, Hurske tuli elämänsä parhaan lopun.