Etelätalon tuhkimotarina jatkui Dohassa – Suomalaisen keihään ongelmia tämä ei ratkaissut pätkääkään

Yleinen

Etelätalon tuhkimotarina jatkui Dohassa – Suomalaisen keihään ongelmia tämä ei ratkaissut pätkääkään

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 6.10.2019

Miesten keihäskisan jälkeen tekee mieli lähinnä vain toistaa se, mitä tuli sanottua jo keihään karsinnan jälkeen:
Ihmemies Etelätalon myrskyvaroitus – Valmis 90 metriin ja mitaliin, ainakin Tokiossa
Lassi Etelätalo ja hänen valmentajansa Leo Pusa ovat tehneet pienen ihmeen ja Etelätalo on palannut siihen kehitysnäkymään mikä vuoden 2014 EM-kisojen jälkeen avautui.
Etelätalo ei ole vielä lähelläkään sitä suorituskykyä, mihin näillä resursseilla on vielä mahdollista nousta, mutta jo nyt suoritustaso on maailmanhuipun tuntumassa. Kun miehellä lisäksi on ilmiömäinen kyky heittää oman kuntonsa mukainen hyvä tuloksensa silloin kun se pitää tehdä, on tämän tarinan jatko-osia todella herkullista odottaa.
Dohan tuulettomassa ja kaikille heittäjille haastavissa olosuhteissa ei Etelätalolta olisi juuri nyt nähtyä parempaa heittoa voinut nykyisessä kunnossaan odottaa. 82-metrinen näissä oloissa on kuin 87-metrinen Kuortaneen myötätuulessa.
Kun vastaavasti muut maailmanhuiput takeltelivat oman heittonsa kanssa, ja jäivät omasta perustasostaan, Etelätalo nousi kisassa komeasti aina neljänneksi. Oma hyvä heitto on näissä kisoissa aina teko, joka nostaa sijoituksen ennakoitua korkeammaksi.
Sijoitus on hieno, tulos olosuhteet huomioiden myös. Mutta se, oliko Etelätalo neljäs vai kahdeksassa vai peräti mitalilla, ei juuri nyt ole edes olennainen asia. Olennaisinta on nähdä toisaalta se poikkeuksellinen toipumistarina, mikä viimeisen viiden vuoden aikana on nähty – ja toisaalta se kehitysnäkymä mikä tästä eteenpäin avautuu.
Moni on jo sanonut että Etelätalo pelasti nyt suomalaisen keihäänheiton.
Saattoi mielikuvien tasolla jotakin pelastaakin, mutta eipä sotketa nyt asioita keskenään. Tämä oli Etelätalon ja Pusan työnäyte, mutta suomalaisen keihäänheiton kriittiset kysymykset eivät muuttuneet tämän MM-kisan ansiosta yhtään vähemmän tärkeiksi ja yhtään vähemmän vaikeiksi.
Mutta ei mennä siihen tässä. Vielä.
laa Elmo tästä superedulliseen
tarjoushintaan!