Jukka Jalonen on ylivoimainen vaihtoehto Leijonien päävalmentajaksi

Yleinen

Jukka Jalonen on ylivoimainen vaihtoehto Leijonien päävalmentajaksi

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmolehti
JULKAISTU 4.10.2017

Vain yksi mies voi pelastaa suomalaisen jääkiekon tulevaisuuden. Siksi Jukka Jalonen  on nimitettävä leijonien seuraavaksi päävalmentajaksi.
Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki kertoi elokuussa, ettei hän käytä optiota kolmannesta kaudesta. Suomen Jääkiekkoliitto olisi ollut valmis jatkamaan sopimusta, mutta Marjamäki ei.
Samalla Jääkiekkoliitto alkoi kartoittaa uutta päävalmentajaa.
Marjamäki johtaa Leijonia vielä Etelä-Korean talviolympialaisissa sekä ensi kevään MM-kisoissa. Sitten valta vaihtuu.
Marjamäen ura Leijonien päävalmentaja on ollut haastava. World Cupissa joukkue jäi alkulohkossaan viimeiseksi, ja teki kolmessa ottelussa vain yhden maalin. Vaikka kevään MM-kisoissa Suomi oli neljäs, Marjamäen on nähty epäonnistuneen pahasti maajoukkueen peräsimessä.
Marjamäki joutui heikkojen tulosten seurauksena ennenkokemattoman ryöpytyksen kohteeksi. Se oli myös yksi tekijä, miksi hän ei halunnut käyttää optiotaan.
Jääkiekkoliitolla on edessään ison ratkaisun paikka, sillä suomalainen jääkiekko huutaa Leijonien päävalmentajaksi muutakin kuin vain hyvää jääkiekkovalmentajaa.
Suomalainen huippujääkiekko on tällä hetkellä hajaannuksen tilassa. Toiminnan jokaiselle tasolle ja osa-alueelle on syntynyt erilaisia klikkejä. Toisessa päässä kiistellään erilaisista valmennuksellista linjauksista ja valmentajia erotellaan turhan päiten. Toisessa päässä mediat kahnaavat keskenään, mikä pelillinen oppisuunta on oikea ja mikä väärä.
Kukaan ei tällä hetkellä johda suomalaista jääkiekkoa – eikä kukaan  tunnu tietävän, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.
Suomi-kiekko tarvitsee nyt yhtenäisyyttä enemmän kuin koskaan aiemmin. Viimeiset pari vuotta jääkiekon ympärillä on eletty vinksahtuneesti vastakkainajattelun aikaa. Sen takia Leijonien seuraavalta päävalmentajalta vaaditaan käytännön ymmärrystä muunkin kuin pelin suhteen.
Tarvitaan johtaja.
Siksi kaksi nimeä nousee ylitse muiden, Jukka Jalonen ja Kari Jalonen.
Kari Jalonen ei ole enää innostunut valmentamaan Leijonia. Siksi Jukka Jalonen ei ole vain ylivoimainen vaihtoehto Leijonien päävalmentajaksi.
Hän on ainoa vaihtoehto.
 
SUOMALAINEN JÄÄKIEKKO johti 2000–luvun kirkkaimpina vuosina jääkiekon maailmanlaajuista evoluutiota. Vaikka valta-asema on menetetty, Suomi on edelleen yksi jääkiekon pelillisistä suurvalloista. Suomea edellä evoluution kehityksessä ovat vain Kanada ja Ruotsi.
Suomi ei ole pudonnut pelin evoluution kyydistä, eikä tilanne ei ole vielä huolestuttava. Pian se voi kuitenkin olla.
Suomessa pelin valmentaminen on edelleen valveutunutta. Kansainvälisen pelin vaa­timaa osaamista löytyy usealta valmentajalta.
Valmentajuus on kuitenkin muutakin kuin pelkkä peli.  Se on myös karismalaji.
Jukka Jalosen valinta seuraavaksi päävalmentajaksi toisi uskottavuutta suomalaiseen jääkiekkoon. Jämäkkänä johtajana Jalonen saisi kaikki tekemään töitä yhteisen hyvän eteen. Sitä suomalainen jääkiekko tarvitsee tällä hetkellä kipeästi.
Viime kaudella Leijonien sisällä oli kiistaton johtamisongelma, jonka juuret juontuivat viime syksyn World Cupista.
Ongelma World Cupissa oli yskinkertainen: kukaan ei johtanut joukkuetta, eikä kukaan tiennyt, mitä heidän piti tehdä. Eivät pelaajat, eivätkä ketkään muutkaan joukkueen jäsenet lääkäreitä myöten.
Kun joukkueessa oli lisäksi roolitukseen liittyviä epäselvyyksiä, keitos oli valmis. Leijonien toiminta World Cupissa oli kaukana siitä, mihin pelaajat olivat NHL:ssä tottuneet; ammattimaisuudesta.
World Cupin ongelmat heijastuivat kevään MM-kisoihin. Lähes kaikki Suomen parhaat pelaajat olisivat olleet Leijonien käytettävissä, mutta suurin osa kieltäytyi tulemasta Marjamäen MM-jouk­kueeseen.
Jukka Jalosen näytöt Leijonien päävalmentajaksi ja samalla koko suomalaisen jääkiekon tärkeimmäksi suunnannäyttäjäksi ovat aukottomat.
54-vuotias Jokereiden päävalmentaja on edelleen pelin ymmärtämisen edelläkävijä. Varsinkin ison jään jääkiekossa Jalonen on pelin evoluution ehdottomia kärkinimiä maailmassa.
Jalonen on pelin ikuinen opiskelija ja hyvä hankkimaan tietoa ja kehittämään itseään. Siitä vakuuttavin näyttö on se, kuinka Jalonen on kehittänyt Jokereiden pelaamista viime kauteen verrattuna.
Vaikka Jalonen on voittanut maailmanmestaruuden Leijonien ja nuorten Leijonien päävalmentajana, hän on edelleen valmis arjen jalkatyöhön. Hän ei johda vain ylhäältä, vaan yhtä lailla kentän tasolla. Jalonen puhuu yhtä innostuneesti ja innostavasti pelistä ja valmentamisesta niin maailman huippuvalmentajien kuin juniorivalmentajienkin kanssa. Seurasta ja paikkakunnasta riippumatta.
Jalosen valinta ratkaisisi kertaheitolla myös MM-kisojen valintaongelman.
Vielä Vancouverin olympialaisissa 2010 osa kokeneista NHL-pelaajista Teemu Selänteen johdolla vieroksui sitä, ettei Jalonen antanut heidän vain pelata.
Enää vastaavaa ongelmaa ei ole, sillä maailman parhaimpienkin pelaajien on alistuttava kollektiivin pelaamiseen.
Tältä osin roolitus ja työnjako ovat muutenkin selviä. Huippupelaajia voi ja pitää valmentaa. NHL:ssä ei kysellä pelaajilta jouk­kuepeliasioista. Valmentajan tehtävä on valmentaa, pelaajien pelata.
Jalonen on myös oppinut omista kokemuksistaan. Hän on selkeyttänyt omaa sapluunaansa lyhyisiin maajoukkuetapahtumiin, ja ymmärtää nyt selkeästi seura- ja maajoukkuevalmennuksen erot.
Viimeisin näyttö Jalosen taidoista maajoukkuevalmentajana on nuorten Leijonien maailmanmestaruus toissa talvelta.
Nuorten MM-joukkueen suurimmat tähdet ovat nyt nousemassa NHL:n eturivin pelaajaksi. Jos heidän NHL-joukkueensa on pudonnut jatkosta, Jalosen tarvitsisi soittaa vain kerran saadakseen heidät Leijonien MM-miehistöön.
 
JOS JA KUN JALONEN valitaan Leijonien seuraavaksi päävalmentajaksi, se ei vielä yksin riitä. Koko Leijonien toimintakulttuuri tarvitsee ravistelua.
Etenkin joukkueen GM:n roolia on päivitettävä. Lauri Marjamäki heitettiin viime kaudella yksin susien syötäväksi, kun GM Jere Lehtinen kyyristeli mahdollisimman huomaamattomana takavasemmalla.
Kansainvälisellä huipputasolla GM:n roolit ovat kovia, ja toimenkuvaan kuuluu muutakin kuin pelkkä näennäinen joukkueen kokoaminen ja pelaajien tarkkailu. Tällä hetkellä Lehtinen on enemmänkin pelaajakoordinaattori – toki kovalla NHL-uralla ja statuksella päivitettynä.
Jääkiekkoliiton on linjattava GM:n rooli uudelleen ja mietittävä, mitä osaamista GM:ltä vaaditaan.
Jääkiekkoliitossa on myös mietittävä, miten Leijonien päävalmentajan paikasta tu­­li­si kiinnostavampi valmentajien mielestä. Maajoukkueluotsi ei ole enää yhtä vetovoimainen pesti kuin ennen.
Yksi tekijä on raha. Huippuseurat maksavat päävalmentajille selvästi enemmän kuin Jääkiekkoliitto. Jääkiekkoliiton kohdalla kysymys ei ole edes rahasta, vaan arvostuksesta. Leijonien päävalmentajalle  maksetaan nyt palkkaa, joka kielii arvostuksen vähäisyydestä. Sama pätee myös apuvalmentajien ja muiden johtoryhmän jäsenten palkkioihin. Päivärahat ja pieni päiväkorvaus ovat vitsi siitä työmäärästä, jonka he tekevät menestyksen eteen.
Viimeinen kysymys: Kiinnostaako Jukka Jalosta tehdä paluu maajoukkueen päävalmentajaksi?
Vastaus on helppo: Jalosta kiinnostaa val­mentaminen huipputasolla, ja Leijonat on sitä taustaa vasten erinomainen vaihtoehto. Lisäksi Jalosen sopimus Jokereissa loppuu sopivasti tämän kauden jälkeen.
Jalonen saisi ratkaistua suomalaista kiek­koväkeä piinaavan ongelman yhdellä allekirjoituksella. Hän ymmärtää kansainvälisen pelin lainalaisuudet ja pystyisi pelillisesti palauttamaan suomalaisen maajoukkuejääkiekon maailman huipulle – ja johtamaan repaleisen Suomi-kiekon takaisin yhtenäiselle linjalle.
Siksi vaihtoehtoa ei ole. Leijonissa on palattava Jukka Jalosen aikaan.
Teksti: Henri Inki
Juttu julkaistu ELMOssa 2/2017 14.9.2017.